Hoppa till huvudinnehåll

Nationalbiblioteket trotsar regeringens sparkrav

Nationalbibliotekets kupolsal. Nationalbibliotekets kupolsal Bild: Nationalbibliotekets pressbild. kupolsal,Nationalbiblioteket

Nationalbibliotekets chef tänker ta strid med undervisningsministeriet för att trygga bibliotekets samlingar och personal. 50 jobb är hotade vid biblioteket som en följd av regeringens åtstramningar.

- Jag ska kämpa för att vi ska kunna undvika de här nedskärningarna. Vi ska diskutera med undervisningsministeriet inom de närmaste veckorna, säger överbibliotekarien Kai Ekholm.

Han utgår ifrån att Nationalbiblioteket och dess samlingar utgör en omistlig del av Finlands kulturarv som är tryggat i grundlagen.

Nationalbiblioteket öppnade igen på tisdag efter en lång renovering. President Sauli Niinistös maka, fru Jenni Haukio, höll tal och fick klippa av det ceremoniella blå bandet. Kultur- och undervisningsminster Sanni Grahn-Laasonen (Saml.) var inte på plats.

Varsam renovering

Den grundliga men varsamt utförda renoveringen har kostat 19 miljoner euro och satt över 100 personers fantasi och yrkesskicklighet på prov. Bibliotekets karakteristiska kupol har reparerats med närmare 1 000 liter gips som försiktigt injicerats i sprickorna. Byggnaden inrymmer också en hel del modern teknik, bättre belysning och trådlöst internet för besökarna.

Kansalliskirjaston Kupolisali

Den största förändringen har skett i bibliotekets källare, som har byggts om och utvidgats med utställningsutrymmen, garderob och toaletter.

Kansalliskirjaston uusittu kellarikerros

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Extremt låga havsvattnet en gåva från ovan för Östersjön

  Havsvattnet, insjövattnet och grundvattnet är ovanligt lågt.

  Havsvattenståndet är exceptionellt lågt i hela Östersjön, på många håll en halvmeter lägre än normalt. För Östersjön är det här goda nyheter - lågt vatten ökar förutsättningar för saltpulser.

 • Fiskvägar i Svartån får mera pengar av Raseborg

  Raseborg lägger ut 630 000 euro.

  Raseborgs stad använder under de två följande åren mer pengar än planerat för att Svartån ska få sina fisktrappor. Projektet kör igång tidigare än tänkt tack vare ett statligt bidrag på 800 000 euro.

 • Niinistö: Jag har inte föreslagit att Ålands demilitarisering avskaffas

  "Huvudansvaret för att försvara Åland ligger på Finland".

  Försvarsminister Jussi Niinistö preciserade under riksdagens frågetimme att han inte har föreslagit att Ålands demilitarisering avskaffas. Niinistö sade att han ville föra fram att ett demilitariserat Åland är svårt att försvara.

 • Asfaltkartellen: Borgå kan dra nytta av domarna

  Borgå stad ser stor möjlighet till ersättningar.

  Borgå stad är fortfarande mitt uppe i en tvist om ersättningar från ett av de företag som hörde till kartellen. Stadens jurist ser positivt på chanserna att få ersättning.