Hoppa till huvudinnehåll

Norilsk Nickel tror på naturligt återställande av Kumo älv

Döda musslor i Kumo älv vid Nakkila
Döda musslor i Kumo älv vid Nakkila. Döda musslor i Kumo älv vid Nakkila Bild: Yle/Jari Pelkonen norilsk nickel harjavalta

Återställande av miljön efter nickelutsläppet i Kumo älv framskrider.

I juli 2014 läckte 66 ton nickel och en mängd andra skadliga ämnen, bland dem 1,2 ton kobolt, ut i Kumo älv från från företaget Norilsk Nickel Harjavaltas anläggning. Utsläppet orsakade utbredd musseldöd och skador på älvens vatten och sediment.

Enligt företaget Norilsk Nickels utredningar kan vattnet och miljön återhämta sig på naturlig väg, med utplantering av musslor som enda ingrepp. Företaget utgår från en rapport kring musselstammens förutsättningar av föreningen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys.

Norilsk Nickel har följt med utsläppets följder i enlighet med Egentliga Finlands Närings-, trafik- och miljöcentrals beslut. Företaget har utfört ytterligare undersökningar för att göra upp återställningsplanen.

NTM-centralen ska nu ta ställning till Norilsk Nickels förslag om naturlig återhämtning. Efter att experter gett sina utlåtanden fattar NTM-centralen beslut i frågan, troligen senare på våren.