Hoppa till huvudinnehåll

Stadsstyrelsen vill ha rapport om psykiatrin i rask takt

Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus
Psykiatriska sjukhuset vid Åbo stadssjukhus Bild: Yle/ Nora Engström Åbo,g1 i åbo

Stadsstyrelsen i Åbo vill ha en utredning gällande patientsäkerheten, vårdkvaliteten och arbetshälsan vid den slutna psykiatriska enheten i Åbo redan till sitt följande möte om en vecka.

Det är särskilt patientsäkerheten och hur den garanteras under rådande omständigheter, som stadsstyrelsen vill hålla koll på, förklarar stadsstyrelsens ordförande Olli A Manni.

- Personalen har det inte lätt just nu och om en vecka tar styrelsen ställning till om stadsdirektören som nu har ansvar för informationen gällande psykiatrin i Åbo, ska ta över också andra uppgifter då det gäller stadssjukhusets psykiatriska enhet.

Enligt Olli A Manni kan det bli aktuellt med omändrade arbetsuppgifter för en del anställda, tills alla utredningar är klara. Huruvida nya arrangemang är nödvändiga klarnar om en vecka.

Styrelsen möttes i går och diskuterade länge den vanvård som rapporterats inom psykiatrin i Åbo.

Den stora frågan är fortfarande varför varken stadens politiker eller myndigheter fick ta del av den interna utredning som Åbo stad lät utföra inom psykiatrin redan för några år sedan.

- För att ha en helhetsbild av hur servicen sköts borde stadsstyrelsen ha fått alla viktiga dokument, säger Christel von Frenckell-Ramberg (Sfp).

Åbo stad har inlett en intern utredning av vad som hänt inom psykiatrin och von Frenckell-Ramberg säger att hon ser fram emot en neutral rapport. Hon hoppas också att utredningen ska visa att största delen av personalen inom psykiatrin, trots allt, skött sina jobb klanderfritt.

Förutom den interna utredningen har också polisen, Regionförvaltningsverket och Valvira på gång utredningar gällande Åbo stads psykiatriska vård.

Stadsstyrelseordförande Olli A Mannis uppfattning är att det kommer att ta några veckor innan alla undersökningar är klara.

Läs också:

TS: Vanvård vid psykiatriska avdelningar i Åbo
Psykpatienter måste höras
Myndigheten handfallen inför vanvårdsfallen i Kuppis

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland