Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland: Ytterhögerparti inför rätta

Frank Franz, NPD:s ordförande under partiets partikongress 21.11.2015.
Frank Franz, NPD:s ordförande under partiets partikongress år 2015. Frank Franz, NPD:s ordförande under partiets partikongress 21.11.2015. Bild: EPA/JAN PETERS författningsdomstol,Tyskland,partier

För det tyska ytterhögerpartiet NPD hänger mycket av partiets framtid på de kommande dagarna. I den tyska författningsdomstolen inleddes i måndags den muntliga förhandlingen i en rättsprocess, som kan leda till att ytterhögerpartiet förbjuds.

Stenar och flaskor flyger genom luften. Svartklädda demonstranter går till angrepp mot polisen, som svarar med pepparspray och tårgas.

I slutet av augusti urartade en demonstration utanför en flyktingförläggning i östtyska Heidenau i kravaller. Bakom demonstrationen stod ytterhögerpartiet NPD.

Det är scener som de här som visar partiets rätta ansikte anser de tyska delstaterna, på vilkas initiativ förbudsprocessen startades i december år 2012.

Från delstatshåll anser man att NPD och dess program strider mot den tyska grundlagen och den fria demokratiska ordningen.

Informatörer stoppade förbud

Vid den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe står nu den muntliga förhandlingen i tur. I tre dagar får domstolen höra argument som talar för och emot ett förbud.

Ett tidigare försök att förbjuda NPD slutade i ett misslyckande. År 2003 valde författningsdomstolen att inte ta upp ett förbud till behandling, eftersom den tyska säkerhetstjänsten hade så många informatörer inom partiet.

Enligt domstolen var det därför omöjligt att bedöma hur långt, de av staten betalda informatörerna, hade styrt partiet i en ickedemokratisk grundlagsvidrig riktning.

Att det nu kommer till en huvudförhandling tyder på att domstolen ser att säkerhetstjänsten inte längre har samma inflytande över partiet.

Utgången oklar

Samtidigt med förbudsprocessen lever NPD ändå för tillfället en tynande politisk tillvaro.

Man sitter visserligen fortfarande med i delstatsparlamentet i Mecklenburg-Vorpommern och deltar i beslutsfattandet på lokal nivå främst i östra Tyskland, men samtidigt har till exempel missnöjet med flyktingpolitiken framför allt gagnat det högerpopulistiska Alternative für Deutschland.

Tyska experter på högerrörelser varnar ändå för att underskatta hotet från NPD. Partiet är fortfarande aktivt, om än mindre synligt än tidigare.

Om det verkligen kommer till ett förbud är i det här skedet svårt att förutspå, bland annat därför att de senaste partiförbuden, och argumenteringarna som motiverade förbuden, ligger långt tillbaka i tiden.

I det efterkrigstida Tyskland har partiet förbjudits senast på 50-talet. År 1952 förbjöd författningsdomstolen Sozialistische Reichspartei SRP, som sågs som en direkt efterföljare till det nationalsocialistiska NSDAP. År 1956 förbjöds kommunistpartiet KPD.