Hoppa till huvudinnehåll

UNHCR varnar för humanitär katastrof vid Greklands gräns

Flyktingar vid gränsövergången i Idomeni i Grekland
Flyktingar vid gränsövergången i Idomeni i Grekland Flyktingar vid gränsövergången i Idomeni i Grekland Bild: EPA flyktingar,Grekland

FN:s flyktingorgan varnar för att det stora antalet flyktingar som samlas vid Greklands norra gräns kan leda till en humanitär katastrof som Europa själv har vållat.

Tusentals flyktingar har fastnat vid gränsen mot Makedonien efter att landet införde dagliga kvoter för hur många som släpps över gränsen.

Minst 24 000 flyktingar sitter fast i Grekland. Bland dem 8 500 vid gränsövergången i Idomeni där hundratals flyktingar stormade gränsen på måndagen.

UNHCR anklagar EU-länderna för att underblåsa kaoset och lidandet genom att handskas med flyktingkrisen på ett inkonsekvent sätt.

Det spända läget vid den grekiska gränsen leder till våldsamheter och brist på mat och vatten. Dessutom drar människosmugglare nytta av situationen, varnar UNHCR.

Hällregn och kallt väder har också lett till att många flyktingar är sjuka.

Flyktingläger i Idomeni i Grekland
Flyktingläger i Idomeni i Grekland Flyktingläger i Idomeni i Grekland Bild: EPA Grekland,flyktingar

Grekland ber EU om understöd

Samtidigt anländer allt fler flyktingar. Och Grekland varnar för att antalet som sitter fast i landet kan uppgå till 70 000 nästa månad.

Grekland har bett EU om närmare 500 miljoner euro i nödhjälp för att kunna ta hand om 100 000 flyktingar. Landet varnar för att landets krisdabbade resurser hotas av den enorma flyktingströmmen.

Armén har kommenderats ut för att hjälpa till med att dela ut mat till flyktingarna. Och den grekiska regeringen vädjar om privata mat- och medicindonationer.

EU-kommissionen meddelade på tisdagen att man kommer att föreslå ökat humanitärt bistånd till Grekland.

Över 130 000 flyktingar kom till Europa

Över 130 000 flyktingar har anlänt till Europa över Medelhavet det här året, enligt UNHCR. Det är fler än under första halvan av fjolåret sammanlagt.

Största delen av flyktingarna har anlänt till Grekland och har flytt undan kriget i Syrien.

UNHCR uppmanar alla EU-länder att effektivera beredskapen att registrera asylsökande och behandla deras ansökningar.

  • Goda råd är dyra för Jukka Jalonen efter otaliga återbud – här är spelarna som ännu kan bli VM-aktuella

    Bara två av 49 NHL-finländare har tackat ja till VM.

    Rekordmånga finländare (49) fick dra på sig en NHL-tröja säsongen 2018–19 men hittills har bara två blåvita NHL-doldisar tackat ja till spel i ishockey-VM. Laget lär förbli anonymt men truppen lever fortfarande i allra största grad. I NHL håller den första slutspelsomgången på att ta slut, medan AHL-slutspelet precis har dragit igång. I FM-ligans finalserie har Kärpät många VM-aktuella spelare.

  • Resebyråer intygar att deras resor till Madeira är säkra

    Höjdskillnaderna på ön är stora.

    Flera finländska resebyråer ordnar resor till Madeira och alla som Svenska Yle har talat med intygar att deras resor är säkra. Guiderna har order om att se till att passagerarna i bussarna använder säkerhetsbälte. Alla konstaterar ändå att det finns gott om krokiga, smala vägar på Madeira och att det är en utmaning att köra där.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes