Hoppa till huvudinnehåll

Vårdarna blickar utomlands när löner inte får höjas

Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen. Huvudförtroendeman Eva-Maria Sundström säger att samhällsfördraget slår hårt mot vårdpersonalen. Bild: Yle / Christoffer Westerlund Barnmorska,eva-maria sundström,sjukskötare,tehy,västra nylands sjukvårdsområde

Det finns inte längre någon guldkant på tillvaron för närvårdare om samhällsfördraget godkänns, befarar sjukskötaren Eva-Maria Sundström, Tehys huvudförtroendeman för Västra Nylands sjukvårdsområde.

Det är främst nollinjen gällande löneförhöjningar som oroar.

- Det slår väldigt hårt mot närvårdarna. Lönen får inte höjas samtidigt som till exempel dagvårds- och elavgifterna fortsätter stiga. Det leder till att det inte finns några pengar över längre, säger hon.

Sundström befarar att det leder till att vi har en hel yrkesgrupp som snart måste få stöd för att klara sig ekonomiskt.

- De är utbildade och vill arbeta men måste leva på samhällets pengar, det är skrämmande, konstaterar hon.

Det är tyvärr de lågavlönade kvinnodominerade branscherna som åter igen drabbas hårdast.

Sundström är ändå i övrigt nöjd över hur förslaget ser ut i jämförelse med hur det såg ut i höstas. Däremot har hon förlorat förtroendet för våra beslutsfattare.

- Jag ger inte fem penni för vår regering. Det är tyvärr de lågavlönade kvinnodominerade branscherna som åter igen drabbas hårdast, konstaterar hon.

"Alla måste dra sitt strå till stacken"

Förslaget om att man ska arbeta tjugofyra timmar mera om året tycker Sundström inte låter alltför illa.

- Det är klart att det är jobbigt med extra timmar till då man inte får något i handen. Det är ändå något som jag tycker är ok för det gäller alla. Jag anser att det är viktigt att man drar en rättvisare linje, förklarar hon.

- Det är klart att det inte är roligt att arbeta gratis, men vårt land är i en ekonomisk kris i dag och då tycker jag att alla ska dra sitt strå till stacken, fortsätter Sundström.

Nedskärningen i semesterpenningen med trettio procent för de som arbetar inom den offentliga sektorn ser Sundström inte med lika blida ögon på.

Trettio procent är ganska mycket att spara på till exempel en lön på 3000 euro i månaden, vilket ändå är en högre lön än många inom vården har.

- Som jag redan nämnde så tycker jag att vi ska ha en rättvis linje, och det här är inte det då det är den offentliga sektorn som ska spara in, säger hon.

- Trettio procent är ganska mycket att spara på till exempel en lön på 3000 euro i månaden, vilket ändå är en högre lön än många inom vården har, fortsätter Sundström.

Vårdare söker sig utomlands

Hon befarar att många från vårdpersonalen kommer att börja blicka utomlands.

- Under hösten var det väldigt många som kontaktade mig om hur man ska göra för att arbeta utomlands, till exempel i Sverige och Norge, berättar hon.

- Med tanke på att det här inte är frågan om en nollinje utan en minuslinje så är det ännu aktuellt. Ifall man på andra sidan potten har en väldigt annan lön och kan förhandla om en hög lön så förstår jag bra att unga mänskor beger sig dit, konstarerar hon.

Här kan du bekanta dig med samhällsfördraget i stora drag.

Rättelse 1.3 kl.20.22: Sundströms titel var tidigare felaktigt skriven som Tehys huvudförtroendeman vid Raseborg sjukhus.

Läs också

 • "Papperslösa faller lätt offer för olika brott"

  Antalet papperslösa i Finland förväntas öka.

  Antalet papperslösa i Finland förväntas bli fler och fler. Överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för utlänningsenheten vid sydvästra Finlands polisinrättning, befarar att det kommer att få allvarliga konsekvenser.

 • Shimon Peres är död

  Israels förre president och premiärminister blev 93 år.

  Israels tidigare president och premiärminister, mottagare av Nobels fredspris, Shimon Peres har avlidit vid 93 års ålder.

Nyligen publicerat - Västnyland

 • Sopsortera bättre med fler fack

  Rosk´n Roll inleder flerfacksinsamling i Västnyland.

  Bostadsbolag i Västnyland kan snart skaffa avfallskärl med flera fack för återvinning. Avfallshanteringsbolaget Rosk´n Roll inleder flerfacksinsamling nästa år.

 • Invandrare ska kunna påverka i Raseborg

  Raseborg får invandrarråd hösten 2016.

  Raseborg får ett invandrarråd den här hösten. Invandrarrådet ska bland annat fungera som sakkunnig i mångkulturella frågor då politiska beslut fattas och även inom stadens organisation.