Hoppa till huvudinnehåll

Barn som föds på vintern kan behöva D-vitamintillskott under fosterstadiet

Ett foster i 16:e veckan
Ett foster i 16:e veckan. Ett foster i 16:e veckan Bild: Lennart Nilsson foster

Att mamman tar D-vitamintillskott under graviditeten har ingen nämnvärd effekt på det blivande spädbarnets bentäthet. Det visar en ny brittisk studie, som ändå antyder att mammors D-vitamintillskott är bra för de spädbarn som föds på vintern.

Myndigheterna i Finland rekommenderar att gravida tar D-vitamintillskott på 10 mikrogram per dag under graviditeten för att gynna fostrets skelettutveckling.

Men en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Lancet Diabetes & Endocrinology i dag visar att den här kopplingen inte är så stark som man tidigare har trott.

Studien är pålitlig bland annat eftersom den är både randomiserad (de 1100 gravida som deltog fördelades slumpmässigt) och placebokontrollerad.

Professor Ian Reid vid den medicinska fakulteten vid universitetet i Auckland i Nya Zeeland har redan tagit del av forskningsresultatet i detalj.

- Resultatet visar att de flesta gravida kvinnor inte behöver ta D-vitamintillskott. De här tillskotten har ofta ingen betydelse för fostrets skelettutveckling, påpekar Reid.

D-vitaminkapslar
D-vitaminkapslar D-vitaminkapslar kapslar

Benmassan hos spädbarn vars mammor hade tagit D-vitamintillskott var ungefär lika stor som benmassan hos de vars mammor hade tagit placebo: 61,6 gram med tillskott jämfört med 60,5 gram utan.

Men om barnet föds på vintern verkar tillskottet ha en större betydelse. Halterna av D-vitamin i kroppen sjunker på vintern och den brittiska forskningen antyder att det då är gynnsamt för spädbarnets bentäthet att mamman har tagit D-vitamintillskott.

- De sista månaderna av graviditeten är nämligen avgörande för fostrets skelettutveckling, förklarar Reid.

Han tillägger att den här studien också har en bredare betydelse för oss alla.

- Många förespråkar att folk i allmänhet ska ta högre doser av D-vitamin för säkerhets skull, till och med året om. Men de nyaste högkvalitativa vetenskapliga studierna stöder inte den här slutsatsen, menar Reid och preciserar att det alltså är tillräckligt att ta låga doser av D-vitamintillskott på vintern.

D-vitamin anses däremot ha positiva effekter på också annat än benstommen, som den brittiska studien fokuserade på. Det är samtidigt skäl att påpeka att det inte finns koncensus om exakt hur mycket D-vitamin vi borde äta (länk till artikel från i december), men i takt med att mer forskning görs kan läget så småningom bli klarare.

Dessutom ska en enskild studie - hur välgjord den än är - alltid tas med en viss nypa salt. Mer forskning behövs innan det eventuellt kan bli aktuellt att ändra de D-vitaminrekommendationer som gäller för tillfället.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.