Hoppa till huvudinnehåll

En miljon fågelholkar? Kampanjen är igång!

Gråsparvar sköter om varandra Gråsparvar sköter om varandra Bild: Yle, Juha Laaksonen Gråsparv

Kampanjen ”En miljon fågelholkar”, som inleds i början av mars, har som mål att få upp en miljon holkar i de finländska träden innan maj 2017. Dessa fågelholkar är en bra första hjälp åt alla holkfåglar som mer och mer lider av bostadsbrist. Nu skall alla gamla holkar granskas, vi bygger nya holkar och registrerar samtliga på kartan.

En fågelholk är ett väldigt konkret sätt att hjälpa fåglarna. Vi utmanar dig att vara med på världens största fågelholkstalko. Från och med mars öppnar kampanjen på svenska.yle.fi/natur (på finska yle.fi/miljoonaponttoa), där man kan registrera sina holkar och se en karta över vilka kommuner som är mest aktiva.

Det finns många sätt att delta i ”En miljon fågelholkar”-kampanjen. Registrering och byggande av fågelholkar är utmärkt. Ta reda på var i kommun man kan hänga upp holkar. Ordna egna talkon i grannskapet, bostadsbolaget, på arbetsplatsen eller ålderdomshemmet så att alla kan njuta av att följa med fåglarna. På sociala medier kan du sedan följa hur livat det är i holkarna.

Kampanjen En miljon fågelholkar Bild: Yle Natur fågelholkar,kampanjer

Holkregistret blir landets första indelat enligt kommun. Det fungerar samtidigt som ett bevis på hur naturintresserade vi är och vilket fint jobb som görs på frivilligbasis. Med i projektet är också de största organisationerna inom området: Forststyrelsen, Birdlife Finland, WWF Finland, Luonto-liitto, Finlands naturskyddsförbund, Suomen Latu, Finlands miljöcentral SYKE, Finlands Scouter, Naturhistoriska centralmuseet Luomos och många andra.

En miljon fågelholkar betyder tio miljoner fågelungar, hundratusentals utfärder i naturen och en enorm mängd gratulationskvitter för hundraåriga Finland. Välkommen med!

Kommentarer

Inlagt av

... jag misstänker att man skulle få minst lika stor effekt på fågelbeståndet om man tog bort en miljon förvildade kattor.

Inlagt av

Ett fint initiativ MEN hoppas alla minns att markägarens lov behövs för att hänga upp holkar på annans mark. Fakta som gärna kunde ha ingått i artikeln.

Inlagt av

Du tror på allvar att katter lever på fåglar? Kan säga dig att de fåglar som en katt får tag på är skadade eller har något sådant fel, att de ändå skulle dö. Nej mera holkar upp bara, har själv säkert ett tjugotal!

Inlagt av

Som yngre spikade o sattes upp hundratals knipholkar,ännu finns många kvar men tyvärr har ivern försvunnit då örnar,minkar,o mårdhundar far iväg med alla ungar.Dessa predatorer borde också engagera ovanstående organisationer.

Inlagt av

Ren gissning från dej om skadade fåglar som katters byten. Kolla in SOF/Nyheter/2015/Katter allt större hot mot fåglar och smådäggdjur. Där får du siffror.

Hej! Du har helt rätt, och vi kommer att fixa en artikel om just det här. Den finska versionen av artikeln finns redan att läsa här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/miten-ripustan-linnunponton

Hej! Det finns en artikel (tillsvidare bara på finska) om hur man bygger holkar. Den kan läsas här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/linnunponton-rakennusohje-laatikkomalli

Titta gärna också på nästa avsnitt av Strömsö – där blir det också fågelholkar :)

Inlagt av

Senaste sommar förstörde de kalla klimatet mången häckning, då indekterna saknades, märks på tes mes beståndet, att katter tar fåglar e en självklar sak,men inte så som man tror, de finns andra rövare hacke hackspett, skator skördar mycke fågel liv med flere, naturen har sina lagar, de som idag minskar ökar efter några år, vi människor är de största marodörerna, som försör och förgör naturens mångfald

Inlagt av

"Vi människor är de största marodörerna, som förstör och förgör naturens mångfald" -- bl.a. genom att slarva med våra kattor och låta dem yngla av sej utan kontroll, och producera förvildade katter. Många kattägare är t.o.m. stolta över sina "duktiga" kattor som kommer hemsläpande med fågelungar, ekorrar och harungar. Läs vad SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) skriver på sina nyhetssidor!

 • "De papperslösa kommer att bli fler"

  Asylsökande med negativa beslut under jorden.

  Flera organisationer, bland dem Finlands flyktinghjälp säger att de papperslösa blir allt fler i Finland. Ändå jobbar myndigheterna allt mer för att de asylsökande som fått ett negativt asylbeslut att återvända frivilligt till sina hemländer.

 • Varför kan ingen göra något för att stoppa blodbadet i Syrien?

  "Det finns parter som inte vill stoppa kriget"

  Är världens dom och avsky det enda som längre kan få slut på detta medvetna blodbad, frågar sig Stephen O´Brien, chef för FN:s humanitära verksamhet. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, håller med men påpekar att kriget pågår för att det finns parter som inte vill avsluta det.

Läs också

Natur

 • Leve naturbilden!

  Fota naturens vaknande på våren och delta i vår utställning!

  Naturfotograf - amatör eller professionell, det här är en inbjudan till dig! Finlands natur, fyra årstider, fyra utmaningar. Häng med!

 • Känner du igen Kvarkens flora och fauna?

  Testa hur bra du känner igen världsarvets djur och natur.

  I tio år har Kvarkens skärgård funnits på UNESCO:s lista över världsarv. Det unika med just det här området är den snabba landhöjningen. Som en följd kan man se vilka växter och djur som först dyker upp på jungfrulig mark. Hur bra känner du igen Kvarkens flora och fauna? I vårt lilla test har vi radat upp tio för regionen typiska djur och växter. Lycka till!

 • Kommer vi upp i en miljon fågelholkar?

  Vi närmar oss målet i kampanjen En miljon fågelholkar.

  Kampanjen "En miljon fågelholkar" inleddes i mars 2016. Efter drygt tre månader är vi redan uppe i mer än 800 000! Ni har jobbat bra med att bygga nya holkar eller putsa ur de gamla och därefter registrerat dessa. Nu är förhoppningsvis de flesta holkarna fyllda med ruvande fåglar. Kampanjen slutar i maj 2017, så vi har gott om tid att bygga de återstående holkarna som behövs.

 • Så här hänger du upp en fågelholk

  Beakta de här åtta sakerna då du hänger upp en fågelholk.

  Det är inte svårt att hänga upp en holk. Kolla att holken hålls på plats och skyddar boet. Kom också ihåg att trädet växer.

 • Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

  Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

  Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

 • Nationalpark 9: Vekara

  Bottenhavets nationalpark på ön Vekara.

  På ön Vekara som ligger strax utanför Nystad kan du delta i ett internationellt arbetsläger och bli ett med naturen.

 • Nationalpark 10: Skärgårdshavet

  Bland kobbar och skär i Skärgårdshavets nationalpark.

  Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

 • Nationalpark 11 - Enskär

  Finlands yngsta nationalpark.

  Utanför Nystad ligger Finlands yngsta nationalpark – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Enskär.

 • Nationalpark 12: Linnansaari

  Ett av Finlands vackraste insjölandskap.

  Linnansaari nationalpark ligger i närheten av Nyslott och stoltserar med ett av Finlands vackraste insjölandskap.

Nyligen publicerat - Natur

 • Så här räddar du dina hjärnceller!

  Hjärnforskaren Katri Saarikivi avlivar myter om hjärnan.

  Hjärnan är vårt mest mytomspunna organ. Trots otroliga framsteg inom forskningen vet vi fortfarande ganska lite om hur den fungerar. Men det är dags att avliva några av de mest seglivade myterna om människohjärnan.

 • Wenzel Hagelstam säger vad det kostar

  Var sak har sitt pris för antikexperten Wenzel Hagelstam.

  Gamla sakers värde förändras konstant, och det är nästan omöjligt att veta när det lönar sig att sälja. Om man inte är expert, som Wenzel Hagelstam.

 • Nu kommer höstregnet

  Nästa vecka blir det soligare igen.

  Regn och rusk tar över efter den senaste tidens uppehållsväder. Nästa vecka blir det igen soligare.