Hoppa till huvudinnehåll

En miljon fågelholkar? Kampanjen är igång!

Gråsparvar sköter om varandra Gråsparvar sköter om varandra Bild: Yle, Juha Laaksonen Gråsparv

Kampanjen ”En miljon fågelholkar”, som inleds i början av mars, har som mål att få upp en miljon holkar i de finländska träden innan maj 2017. Dessa fågelholkar är en bra första hjälp åt alla holkfåglar som mer och mer lider av bostadsbrist. Nu skall alla gamla holkar granskas, vi bygger nya holkar och registrerar samtliga på kartan.

En fågelholk är ett väldigt konkret sätt att hjälpa fåglarna. Vi utmanar dig att vara med på världens största fågelholkstalko. Från och med mars öppnar kampanjen på svenska.yle.fi/natur (på finska yle.fi/miljoonaponttoa), där man kan registrera sina holkar och se en karta över vilka kommuner som är mest aktiva.

Det finns många sätt att delta i ”En miljon fågelholkar”-kampanjen. Registrering och byggande av fågelholkar är utmärkt. Ta reda på var i kommun man kan hänga upp holkar. Ordna egna talkon i grannskapet, bostadsbolaget, på arbetsplatsen eller ålderdomshemmet så att alla kan njuta av att följa med fåglarna. På sociala medier kan du sedan följa hur livat det är i holkarna.

Kampanjen En miljon fågelholkar Bild: Yle Natur fågelholkar,kampanjer

Holkregistret blir landets första indelat enligt kommun. Det fungerar samtidigt som ett bevis på hur naturintresserade vi är och vilket fint jobb som görs på frivilligbasis. Med i projektet är också de största organisationerna inom området: Forststyrelsen, Birdlife Finland, WWF Finland, Luonto-liitto, Finlands naturskyddsförbund, Suomen Latu, Finlands miljöcentral SYKE, Finlands Scouter, Naturhistoriska centralmuseet Luomos och många andra.

En miljon fågelholkar betyder tio miljoner fågelungar, hundratusentals utfärder i naturen och en enorm mängd gratulationskvitter för hundraåriga Finland. Välkommen med!

Kommentarer

Inlagt av

... jag misstänker att man skulle få minst lika stor effekt på fågelbeståndet om man tog bort en miljon förvildade kattor.

Inlagt av

Ett fint initiativ MEN hoppas alla minns att markägarens lov behövs för att hänga upp holkar på annans mark. Fakta som gärna kunde ha ingått i artikeln.

Inlagt av

Du tror på allvar att katter lever på fåglar? Kan säga dig att de fåglar som en katt får tag på är skadade eller har något sådant fel, att de ändå skulle dö. Nej mera holkar upp bara, har själv säkert ett tjugotal!

Inlagt av

Som yngre spikade o sattes upp hundratals knipholkar,ännu finns många kvar men tyvärr har ivern försvunnit då örnar,minkar,o mårdhundar far iväg med alla ungar.Dessa predatorer borde också engagera ovanstående organisationer.

Inlagt av

Ren gissning från dej om skadade fåglar som katters byten. Kolla in SOF/Nyheter/2015/Katter allt större hot mot fåglar och smådäggdjur. Där får du siffror.

Hej! Du har helt rätt, och vi kommer att fixa en artikel om just det här. Den finska versionen av artikeln finns redan att läsa här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/miten-ripustan-linnunponton

Hej! Det finns en artikel (tillsvidare bara på finska) om hur man bygger holkar. Den kan läsas här: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/29/linnunponton-rakennusohje-laatikkomalli

Titta gärna också på nästa avsnitt av Strömsö – där blir det också fågelholkar :)

Inlagt av

Senaste sommar förstörde de kalla klimatet mången häckning, då indekterna saknades, märks på tes mes beståndet, att katter tar fåglar e en självklar sak,men inte så som man tror, de finns andra rövare hacke hackspett, skator skördar mycke fågel liv med flere, naturen har sina lagar, de som idag minskar ökar efter några år, vi människor är de största marodörerna, som försör och förgör naturens mångfald

Inlagt av

"Vi människor är de största marodörerna, som förstör och förgör naturens mångfald" -- bl.a. genom att slarva med våra kattor och låta dem yngla av sej utan kontroll, och producera förvildade katter. Många kattägare är t.o.m. stolta över sina "duktiga" kattor som kommer hemsläpande med fågelungar, ekorrar och harungar. Läs vad SOF (Sveriges Ornitologiska Förening) skriver på sina nyhetssidor!

 • Militärtjänstgöringen var inte värre förr

  ”Det var värre på min tid” säger reservisterna. Stämmer det?

  ”Det var värre på min tid” säger reservisterna, men stämmer det verkligen? Ifall de gjort sin tjänstgöring efter 60-talet är det antagligen överdrifter.

 • Paavo Nurmi Games får World Challenge-status

  Friidrottstävlingen i Åbo stiger i aktning.

  Nästa säsong hör friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games i Åbo till World Challenge-serien som är den mest uppskattade inom friidrotten efter Diamond League.

 • Zikamyggor kan finnas i USA

  Fyra fall har upptäckts i Florida.

  I USA undersöker myndigheterna i Florida nu fyra fall av zikasmitta där läkare tror att spridningen skett via myggbett i USA. De fyra fallen handlar om personer som inte besökt länder där zikaviruset förekommit.

Läs också

 • Robert Aschberg: Tom of Finland på er!

  Homofobin, skolan, politiken får slängar i hans sommarprat.

  Bögarna och flatorna i Finland har till och med betraktats som lägre stående än svenska män.

 • Barack Obama: Vi står inför ett fundamentalt val

  USA:s president hyllade Hillary Clinton.

  Barack Obama gjorde på onsdagen sitt yttersta för att övertyga amerikanerna att rösta på Hillary Clinton i det kommande presidentvalet. Obamas egna mål och meriter var i skymundan då han hyllade Clinton under demokraternas partikonvent.

 • Turkiet tystar ner medierna

  Bland annat 16 tv-kanaler och 25 radiostationer ska stängas.

  Turkiet har gett order om att stänga ett stort antal medier och gripa ytterligare journalister i ännu ett led i regeringens utrensningskampanj efter det misslyckade kuppförsöket. Tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 25 radiostationer och 45 dagstidningar och flera tidskrifter och förlag ska stängas.

Natur

 • Känner du igen Kvarkens flora och fauna?

  Testa hur bra du känner igen världsarvets djur och natur.

  I tio år har Kvarkens skärgård funnits på UNESCO:s lista över världsarv. Det unika med just det här området är den snabba landhöjningen. Som en följd kan man se vilka växter och djur som först dyker upp på jungfrulig mark. Hur bra känner du igen Kvarkens flora och fauna? I vårt lilla test har vi radat upp tio för regionen typiska djur och växter. Lycka till!

 • Myggorna är här - är du redo?

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Kommer vi upp i en miljon fågelholkar?

  Vi närmar oss målet i kampanjen En miljon fågelholkar.

  Kampanjen "En miljon fågelholkar" inleddes i mars 2016. Efter drygt tre månader är vi redan uppe i mer än 800 000! Ni har jobbat bra med att bygga nya holkar eller putsa ur de gamla och därefter registrerat dessa. Nu är förhoppningsvis de flesta holkarna fyllda med ruvande fåglar. Kampanjen slutar i maj 2017, så vi har gott om tid att bygga de återstående holkarna som behövs.

 • Så här hänger du upp en fågelholk

  Beakta de här åtta sakerna då du hänger upp en fågelholk.

  Det är inte svårt att hänga upp en holk. Kolla att holken hålls på plats och skyddar boet. Kom också ihåg att trädet växer.

 • Naturåret sätter Finlands vackra natur i fokus

  Serier, Naturväktare och en vecka i Kvarken.

  Naturåret på Yle sätter fokus på Finlands vackra och skiftande natur. Via naturprogram får vi följa årstidernas växlingar, djurliv och små under som ibland finns nära hemknutarna. Naturväktarna gör sig redo för nya frågor kring djur och natur och världsnaturarvet i Kvarken välkomnar radion en hel vecka under sommaren.

 • Nationalpark 9: Vekara

  Bottenhavets nationalpark på ön Vekara.

  På ön Vekara som ligger strax utanför Nystad kan du delta i ett internationellt arbetsläger och bli ett med naturen.

 • Nationalpark 10: Skärgårdshavet

  Bland kobbar och skär i Skärgårdshavets nationalpark.

  Skärgårdshavet är en av världens vackraste skärgårdar med mer än 40.000 öar, kobbar och skär. 8.000 av dem hör till Skärgårdshavets nationalpark.

 • Nationalpark 11 - Enskär

  Finlands yngsta nationalpark.

  Utanför Nystad ligger Finlands yngsta nationalpark – Bottenhavets nationalpark. Den består av fantastiska öar och ett stort havsområde. Ett av de populäraste besöksmålen är Enskär.

 • Nationalpark 12: Linnansaari

  Ett av Finlands vackraste insjölandskap.

  Linnansaari nationalpark ligger i närheten av Nyslott och stoltserar med ett av Finlands vackraste insjölandskap.

 • Smörbulten är här

  Den har kommit för att stanna.

  Den har kommit till Östersjön för att stanna. Det handlar om den främmande fiskarten svartmunnad smörbult.

Nyligen publicerat - Natur