Hoppa till huvudinnehåll

Fågelskådaren anar ugglor i mossen

Fågelskådaren Annette Meriluoto med kikaren i högsta hugg
Fågelskådaren Annette Meriluoto med kikaren i högsta hugg. Fågelskådaren Annette Meriluoto med kikaren i högsta hugg Bild: Yle/Stefan Paavola fågelskådare,fågelskådning,annette meriluoto

Det ser ut att bli ett bra år för de östnyländska ugglorna. Då är det på sin plats att gå på ugglesafari.

På fredag och lördag ordnar Borgånejdens fågelförening utfärder där deltagarna ska få höra ugglor och i bästa fall också se dem.

Det är lite mystik kring ugglorna. De är nattaktiva, de rör sig ljudlöst och de är svåra att få syn på.― Annette Meriluoto

Annette Meriluoto, aktiv inom fågelföreningen, säger att de ugglor man kan upptäcka är berguv, kattuggla, slaguggla, sparvuggla, hornuggla eller pärluggla. Om man har riktigt bra tur kan man också upptäcka lappuggla eller hökuggla.

Överlag verkar ugglorna vara aktiva just nu.

- Inför den här utfärden har vi varit ute och kollat läget här i Östnyland. Vi har hört ganska många olika ugglor och exceptionellt mycket pärlugglor, säger Meriluoto.

Pärluggla i träd
Pärluggla (arkivbild). Pärluggla i träd Bild: Yle/Juha Laaksonen Pärluggla

I det stora hela ser det ut som om 2016 blir ugglans år i skogen.

- Det tycks finnas extra mycket smågnagare just nu, speciellt sorkar som ugglor har som föda. Finns det ingen mat så blir det inga ungar, men i år ser det bra ut, säger Annette Meriluoto.

Mystisk fågel

Ugglor har länge fascinerat många människor och samlat fågelskådare. Fågelföreningens uggleutflykter har också traditionellt varit populära.

Meriluoto har en aning om varför fåglarna intresserar.

- Det är lite mystik kring ugglorna. De är nattaktiva, de rör sig ljudlöst och de är svåra att få syn på.

Det finns ändå vissa ställen och väderförhållanden som är extra gynnsamma för den som vill upptäcka ugglor.

- Det får gärna vara klart väder och helst vindstilla så man hör dem. Det är bäst att stå på en öppen plats, till exempel en åkerkant vid en skog, säger Meriluoto.

Annette Meriluoto hoppas få höra, eller till och med se, en kattuggla under veckoslutets utfärd (arkivbild). Bild: Harri Laurila kattuggla

Borgånejdens fågelförenings utfärder börjar på fredag klockan 19 utanför Keskuskoulu i Borgå och på lördag klockan 19 vid ABC-stationen i Gammelby i Lovisa.

Förhandsanmälan är inte obligatorisk, men önskvärd.

Mer information på Borgånejdens fågelförenings webbplats.