Hoppa till huvudinnehåll

Finalglädje i bandystaden: ”Det här är en stor sak för Borgå”

Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,borgå akilles,yle sporten

Det var lättade och lyckliga Akillesspelare som tackade publiken efter den avgörande semifinalsegern mot Kampparit. För första gången på 31 år kan laget äntligen bjuda de trogna fansen på finalspel.

Den tredje semifinalen mellan Akilles och Kampparit var länge en jämn kamp där gästande Kampparit ledde i två repriser. Till slut var det ändå inte oklart vilket som var det bättre laget och Akilles vann med 6-3.

– Det känns såklart riktigt bra. Vi stod för en bra laginsats idag. Vi kommer att få spela final, det är häftigt, säger lagkaptenen Sami Laakkonen till Yle Sporten.

Andreas Flinck har spelat för Akilles i över tio år och är minst sagt nöjd med att det äntligen blir finalspel i den gröna tröjan.

– Det betyder mycket, det här är nog en stor sak. Vi har jobbat målmedvetet i många år och det har varit nära tidigare men då har det fallit på små saker. I år har vårt spel utvecklats hela säsongen.

Andreas Flinck. Andras Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,andreas flinck,bandy,borgå akilles,yle sporten

För Akilles blir finalen den första på 31 år vilket säkert har känts som en lång tid för lagets trogna supportrar.

– Det här är en fin sak för Borgå, fortsätter Flinck. Det här är en bandystad och vi har alltid haft bra med publik på matcherna. Det är trevligt att äntligen kunna belöna dem för deras stöd under de här åren.

Botnia som finalmotståndare?

Den andra semifinalserien mellan Botnia och JPS är ännu på hälft. Botnia leder med 2-1 i matcher och har varit rätt så övertygade i de två senaste. Händer det inget konstigt så är det Botnia som står för finalmotståndet den 12 mars.

– Om man ser på säsongen som gått så är det ju nog Botnia som är favoriten. Nog tror jag att det är Botnia som kommer emot i final men inte spelar det någon roll. Jag tror på vårt lag, helheten är stark, säger Flinck.

Laakkonen vill inte spekulera desto mera om den kommande motståndaren, men ser med iver fram emot finalen.

– Jag tror ingenting. De har matcher kvar och vi är klara för final. Vi kommer att förbereda oss för den och det spelar ingen roll vem som vi möter där. Vi hade mycket människor och hejade på oss idag, jag hoppas att det kommer mycket folk till finalen också.

Sami Laakkonen med publikens stöd bakom sig. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,borgå akilles,Sami Laakkonen,yle sporten

 • Christoph Treier: Målsättning, motivation och välbefinnande

  Dom tyckte jag var "dåule", klagade Christoph Treier.

  Christoph Treier är idrottspsykolog och mental tränare till 67 idrottsproffs runtom i världen. I sitt sommarprat bjuder han på roliga anekdoter, men talar också om ledarskap, välbefinnande och motivation.

 • Fiffiga franska bönder plockar stöd

  Franska bönder får högre mjölkpris än de finländska.

  Fiffiga franska bönder får högre mjölkpris än sina finländska kolleger. De använder ursprungsbeteckningen på specialprodukter för att få högre stöd. Vi får tänka till i Österbotten, säger mjölkbonden Niclas Sjöskog i Purmo.

Läs också

 • Historielärare: Europas blodiga spår i världen syns i dagens attacker

  Sture Lindholm förklarar varför attackerna sker i Europa.

  Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs anser att de terrorattacker som sker i Europa är ett led i kampen för att göra sig fri från det europeiska inflytandet i Mellanöstern. Asylsökanden i Västnyland är rädda för att de blodiga attackerna i Europa ska påverka dem negativt.

 • De bästa poddarna i sommarhettan

  Låt Yles poddar hålla dig sällskap också i sommar.

  Vare sig du slappar i solstolen, sover i tält i skogen eller sliter hårt på sommarjobbet så finns det en viss form av underhållning som passar perfekt i sommarhettan. Svenska Yles podcasts bjuder på en passlig kompott av humor, djupsinniga diskussioner och en och annan mordutredning. Här listar vi poddarna du inte får missa.

Nyligen publicerat - Sport