Hoppa till huvudinnehåll

Finalglädje i bandystaden: ”Det här är en stor sak för Borgå”

Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016.
Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,Borgå Akilles,yle sporten

Det var lättade och lyckliga Akillesspelare som tackade publiken efter den avgörande semifinalsegern mot Kampparit. För första gången på 31 år kan laget äntligen bjuda de trogna fansen på finalspel.

Den tredje semifinalen mellan Akilles och Kampparit var länge en jämn kamp där gästande Kampparit ledde i två repriser. Till slut var det ändå inte oklart vilket som var det bättre laget och Akilles vann med 6-3.

– Det känns såklart riktigt bra. Vi stod för en bra laginsats idag. Vi kommer att få spela final, det är häftigt, säger lagkaptenen Sami Laakkonen till Yle Sporten.

Andreas Flinck har spelat för Akilles i över tio år och är minst sagt nöjd med att det äntligen blir finalspel i den gröna tröjan.

– Det betyder mycket, det här är nog en stor sak. Vi har jobbat målmedvetet i många år och det har varit nära tidigare men då har det fallit på små saker. I år har vårt spel utvecklats hela säsongen.

Andras Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016.
Andreas Flinck. Andras Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,andreas flinck,bandy,Borgå Akilles,yle sporten

För Akilles blir finalen den första på 31 år vilket säkert har känts som en lång tid för lagets trogna supportrar.

– Det här är en fin sak för Borgå, fortsätter Flinck. Det här är en bandystad och vi har alltid haft bra med publik på matcherna. Det är trevligt att äntligen kunna belöna dem för deras stöd under de här åren.

Botnia som finalmotståndare?

Den andra semifinalserien mellan Botnia och JPS är ännu på hälft. Botnia leder med 2-1 i matcher och har varit rätt så övertygade i de två senaste. Händer det inget konstigt så är det Botnia som står för finalmotståndet den 12 mars.

– Om man ser på säsongen som gått så är det ju nog Botnia som är favoriten. Nog tror jag att det är Botnia som kommer emot i final men inte spelar det någon roll. Jag tror på vårt lag, helheten är stark, säger Flinck.

Laakkonen vill inte spekulera desto mera om den kommande motståndaren, men ser med iver fram emot finalen.

– Jag tror ingenting. De har matcher kvar och vi är klara för final. Vi kommer att förbereda oss för den och det spelar ingen roll vem som vi möter där. Vi hade mycket människor och hejade på oss idag, jag hoppas att det kommer mycket folk till finalen också.

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Sami Laakkonen med publikens stöd bakom sig. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,Borgå Akilles,Sami Laakkonen,yle sporten

Läs också

 • Linnea Skog med en Jussistatyett i händerna, för bästa kvinnliga huvudroll 2016 i filmen Den lilla sparven.

  Linnea Skog vann bästa kvinnliga huvudroll – Jussistatyetterna delades ut

  Kvällens storvinnare Hymyilevä mies tog åtta statyetter.

  Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick i år till Linnea Skog för hennes prestation i filmen Den lilla sparven (Tyttö nimeltä Varpu). Kvällens stora vinnare Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv (Hymyilevä mies) kammade hem åtta statyetter.

 • En man i halsduk och jacka står utanför stadshuset i Ekenäs. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola.

  Tom Simola: Inget är spikat på mitt nya jobb

  Nyvalda vd:n för ÅU bemöter kritik han fått.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola valdes nyligen till vd för Förlags Ab Sydvästkusten men han har mött mycket kritik redan innan han tillträtt. Så här besvarar han kritiken som gäller bland annat mediehusets tidning Åbo Underrättelser.

 • Earth Hour i Cali i Colombia

  Vad är syftet med Earth Hour?

  En klimatmanifestation - men vad uppnår man?

  Du har säkert hört talas om Earth Hour, evenemanget som ordnas en gång per år då alla uppmanas släcka lamporna samtidigt i en timmes tid. Men vad vill man egentligen uppnå med det?

Nyligen publicerat - Sport

 • Paulus Arajuuri.

  Arajuuris ärliga svar: Vi behöver poäng

  ”Det gör ont”, säger mittbacken efter kvalförlusten.

  Fjärde raka kvalförlusten för Finland. Det får Paulus Arajuuri att medge att det känns för jävligt. ”Det gör ont”, säger mittbacken.

 • Markku Kanerva.

  Bitter smäll för Kanerva: "Vi måste vara vakna"

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva.

  Första testet slutade dystert för Markku Kanerva. Den nye förbundskaptenen var inte nöjd med agerandet vid målen. ”Vi gjorde matchen svår för oss”, säger han.

 • Turkiet-Finland, 2017.

  Stora besvikelsen: "Starten var fruktansvärd"

  På fyra minuter avgjorde Turkiet VM-kvalmatchen mot Finland.

  På fyra minuter avgjorde Turkiet VM-kvalmatchen mot Finland. Niklas Moisander var inte nöjd med den urusla starten. ”Den förstörde matchen”, säger lagkaptenen till Yle.