Hoppa till huvudinnehåll

Finalglädje i bandystaden: ”Det här är en stor sak för Borgå”

Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016.
Borgå Akilles tackar fans efter att ha säkrat finalplats 2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,Borgå Akilles,yle sporten

Det var lättade och lyckliga Akillesspelare som tackade publiken efter den avgörande semifinalsegern mot Kampparit. För första gången på 31 år kan laget äntligen bjuda de trogna fansen på finalspel.

Den tredje semifinalen mellan Akilles och Kampparit var länge en jämn kamp där gästande Kampparit ledde i två repriser. Till slut var det ändå inte oklart vilket som var det bättre laget och Akilles vann med 6-3.

– Det känns såklart riktigt bra. Vi stod för en bra laginsats idag. Vi kommer att få spela final, det är häftigt, säger lagkaptenen Sami Laakkonen till Yle Sporten.

Andreas Flinck har spelat för Akilles i över tio år och är minst sagt nöjd med att det äntligen blir finalspel i den gröna tröjan.

– Det betyder mycket, det här är nog en stor sak. Vi har jobbat målmedvetet i många år och det har varit nära tidigare men då har det fallit på små saker. I år har vårt spel utvecklats hela säsongen.

Andras Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016.
Andreas Flinck. Andras Flinck, Akilles-Kampparit 2.3.2016. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,andreas flinck,bandy,Borgå Akilles,yle sporten

För Akilles blir finalen den första på 31 år vilket säkert har känts som en lång tid för lagets trogna supportrar.

– Det här är en fin sak för Borgå, fortsätter Flinck. Det här är en bandystad och vi har alltid haft bra med publik på matcherna. Det är trevligt att äntligen kunna belöna dem för deras stöd under de här åren.

Botnia som finalmotståndare?

Den andra semifinalserien mellan Botnia och JPS är ännu på hälft. Botnia leder med 2-1 i matcher och har varit rätt så övertygade i de två senaste. Händer det inget konstigt så är det Botnia som står för finalmotståndet den 12 mars.

– Om man ser på säsongen som gått så är det ju nog Botnia som är favoriten. Nog tror jag att det är Botnia som kommer emot i final men inte spelar det någon roll. Jag tror på vårt lag, helheten är stark, säger Flinck.

Laakkonen vill inte spekulera desto mera om den kommande motståndaren, men ser med iver fram emot finalen.

– Jag tror ingenting. De har matcher kvar och vi är klara för final. Vi kommer att förbereda oss för den och det spelar ingen roll vem som vi möter där. Vi hade mycket människor och hejade på oss idag, jag hoppas att det kommer mycket folk till finalen också.

Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015.
Sami Laakkonen med publikens stöd bakom sig. Sami Laakkonen, Akilles-Kampparit 2.3.2015. Bild: Yle/Janne Karinkanta Akilles,akilles bandy,bandy,Borgå Akilles,Sami Laakkonen,yle sporten
 • nerfallna trädgrenar hus i bakgrunden

  Skötseln av Ramsholmen i Ekenäs delar meningarna

  Skötsel av grönområdet är strängt reglerat.

  Det är förbjudet att fälla eller forsla bort lövträd från grönområdet Ramsholmen i Ekenäs. Ramsholmen hör till Natura 2000-nätverket och är fredat enligt naturskyddslagen.

 • Karl-Erik Sundin har en mängd klippböcker där han bland annat samlar tidningsklipp om väderleksförhållanden.

  Hur blir vädret i sommar?

  Kyla eller värmebölja? Regn eller sol? Planeterna berättar.

  Kyla eller värmebölja? Regn eller sol? Planeterna berättar för den som kan tyda tecknen.

 • Hälsostationen i Houtskär.

  Nya hälsostationen i Houtskär tas i bruk

  Den nya hälsostationen byggdes intill äldreboendet Fridhem.

  Den här veckan inleds verksamheten i Houtskärs nya hälsostation. Bygget av den nya hälsostationen inleddes i höstas och nu har orten en splitterny hälsostation.

 • Hans Sundström på sitt arbetsrum i december 2016.

  Till minne av filmkritikern Hans Sundström

  En uppskattad kritiker har lämnat salongen.

  För bara ett par veckor sedan kunde man i Hufvudstadsbladet läsa den recension som skulle komma att bli Hans Sundströms sista. Silja Sahlgren-Fodstad önskar att hon hunnit ta farväl.

Läs också

 • En bild föreställande arbetarnas förstamajmarsch på Senatstorget 1912.

  Röda fanor över Helsingfors

  Arbetarnas första maj blek kopia från förr.

  Finland firar 100 års självständighet, men nästa år uppmärksammas också medborgarkriget. Arbetarrörelsens tidiga år är viktiga att förstå när man analyserar de blodiga händelserna. Torsten Ekman skrev en bok för att ge bakgrunden.

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

Nyligen publicerat - Sport

 • William Nylander spelar ishockey för Toronto i NHL.

  NHL-spelarna invaderar Tre Kronor - William Nylander VM-klar

  Blir den 16:e NHL-förstärkningen för Sverige vid VM.

  Inför flera ishockeyturneringar har lagledningen för Sveriges landslag haft problem med att flera spelare tackat nej till att representera Tre Kronor. Inför ishockey-VM 2017 gäller snarast det omvända: snart får lagledningen börja tacka nej till hoppfulla VM-spelare.

 • Pekka Rinne och Ryan Ellis håller siffrorna nere i NHL.

  Stark defensiv bakom Predators-seger

  Nashville leder med 2-1 mot St. Louis efter nattens vinst.

  Pekka Rinne brukar tillskrivas mycket av äran i Nashvilles triumfer, men i nattens 3-1 hemmaseger över St. Louis fick den finske burväktaren en hel del hjälp från sin backbesättning.

 • Tjeckien, ishockey.

  Tjeckien i VM-form – pressade Ryssland i genrepet

  Finlands VM-motståndare visade styrka inför mästerskapet.

  Finlands VM-motståndare Tjeckien visade styrka inför mästerskapet. Laget vann hemmaturneringen och avslutade med att falla på straffar mot Ryssland.