Hoppa till huvudinnehåll

Finland har fått sin första satellit

aalto1
3d-bild som visar hur Aalto-1 kommer att se ut i omloppsbana runt jorden. aalto1 Bild: Aalto-universitetet / Pekka Laurila aalto1

Finlands första satellit är nu klar och går vid namnet Aalto-1. Satelliten är utvecklad av studerande vid Aalto-universitetet.

Satelliten Aalto-1 både fått sin design och byggts av studerande vid Aalto-universitetet och arbetet har letts av Institutionen för radiovetenskap och radioteknik. På onsdag visar universitetet upp satelliten för pressen. Under våren transporteras den mot raketen Falcon 9:s avfyrningsplats på USA:s västkust för att där fortsätta sin färd upp mot rymden.

Hoppa över Twitterpostning

Aalto-1 väger fyra kilogram och innehåller bland annat en strålningsmätare som är utvecklad i samarbete med Åbo universitet och Helsingfors universitet. Satelliten har även en elektrostatisk plasmabroms som Meteorologiska institutet har utvecklat.

Professor Jaan Praks och studenter vid Aalto-universitetet har planerat satelliten.
Professor Jaan Praks och studenter vid Aalto-universitetet har planerat satelliten. Professor Jaan Praks och studenter vid Aalto-universitetet har planerat satelliten. Bild: Aalto-universitetet/ Mikko Raskinen Aalto-universitetet,satelliter
 • Oddsen för snö i Alabama visar chans för demokratisk seger

  Jonesstöd i opinionsmätning. Men "vem vågar lita på dem?"

  Demokraternas Doug Jones har en god chans att vinna i dagens senatorsval i Alabama. En häftig slutspurt kan leda till förlust för republikanernas Roy Moore, störd av beskyllningar om sextrakasserier. Kan demokraterna vinna här, kan vad som helst hända i nästa val, enligt de segervissa.

 • RasBudo deltog i Moscow Challenge

  Idrottarna från Raseborg vann två silvermedaljer.

  Att Taekwon-do är en stor sport i Ryssland kunde märkas då Moscow Challenge avgjordes i helgen med över 1200 deltagare.

 • Esbo drabbades av tre bränder under tisdagsnatten

  Tre bränder i Esbo misstänks vara anlagda.

  Brandkåren misstänker att tre bränder i Esbo under tisdagsnatten var anlagda. Två sophus, två bilar och en byggnad intill ett daghem brann och förstördes.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes