Hoppa till huvudinnehåll

Företagare befarar ännu dyrare parkering i Åbo centrum

Åbo Salutorg.
Så här tänker man sig att Salutorget ska piffas upp. Åbo Salutorg. Bild: Viasys VDC Oy plan för åbo salutorg

Efter årtionden av diskussioner presenterade Åbo stad i tisdags sina planer för hur Salutorget i Åbo ska se ut i framtiden. Men den planen imponerar inte på Åboföretagaren Sabrina Casagrande.

- Jag tycker inte om att bussarna skapar en barrikad längs Salutorgets alla kanter, säger Casagrande.

Sabina Casagrande håller på att ta över leksaksaffären
Det finns upp till 200 små företag i Åbo centrum. Sabina Casagrande håller på att ta över leksaksaffären Bild: YLE Åboland sabina casagrande

Hon berättar att företagarna har fått löften om att olika digitala lösningar och justerade tidtabeller kunde göra det möjligt att slippa väntande bussar vid Salutorget som går på tomgång. Att bussarnas väntetider skulle minimeras vid Salutorget.

Casagrande är också ledsen över att en stor del av gatuparkeringsplatserna i Åbo centrum får stryka på foten. Hon hävdar att gatuparkeringen är livsviktig för att handeln ska blomstra.

- Det talas mycket om cykeltrafiken i staden. Jag förstår att det är en viktig del, men om cyklisterna får det bättre på bekostnad av gatuparkeringen så ser jag det som en dålig sak, säger Casagrande.

Dyr parkering i centrum - som blir ännu dyrare?

- Vi har parkeringshus i centrum som står tomma eftersom många tycker att det är för dyrt att parkera där. Som företagare kämpar vi om kunderna med köpcentrum i utkanten av stan. För konsumenten betyder ett besök i centrum alltid att man är tvungen att betala dyra parkeringsavgifter, varje timme dessutom. Köpcentrumen har gratisparkeringen för konsumenten. Hyresgästerna i köpcentrumen betalar för parkeringen, men för konsumenten är det gratis, beklagar sig Casagrande.

Demonstration mot torgparkeringen i Åbo
Otaliga demonstrationer har ordnats mot den planerade parkeringen under Salutorget. Demonstration mot torgparkeringen i Åbo Bild: YLE/Åke Röblom torgparkering,Åbo,demonstration

Casagrande berättar att de varje vecka får in kunder i affären som säger att "Oj så trevligt att besöka affärer i centrum, men det är så dyrt".

- Nu ska gatuparkeringen minska och istället ska parkeringsplatserna flytta in under Salutorget. Men ingen har sagt vad det ska kosta! Ett svar jag har fått är att "det inte borde bli mycket dyrare". Om folk redan nu tycker att parkeringsavgifterna är för höga, så om de höjs ytterligare så förstår alla vart det leder, säger Casagrande irriterat.

Bra början, men inte tillräckligt

Planen för Salutorget har också idéer för hur själva torgområdet ska bli mer trivsamt.

Plan för Åbo Salutorg
En utomhusscen planeras vid Ortodoxa kyrkan. Plan för Åbo Salutorg Bild: Viasys VDC Oy salutorget i åbo skiss,Salutorget (Åbo)

Casagrande tror inte att det räcker med att man har en utomhusscen.

- Det är en bra början, säger hon, men menar att det borde vara något mer, något större.

- Hur man ska kunna tillfredsställa alla? Cylisterna ska få sitt, men hur är det med alla oss andra? undrar Casagrande.

Frågan om vad Casagrande tycker att är riktigt bra med den nya planen för Salutorget blir svår att besvara. Efter en lång tystnad svarar Casagrande:

- Det är bra är att någon sitter och funderar på det här. Men jag är nästan lite pessimistisk. Det har talats så länge, och så lite blir gjort. Jag hoppas att något nu verkligen görs, och att staden ger oss företagare sitt stöd på alla fronter.

Lyft upp historiskt centrum och fina restauranger

Lilltorget i Åbo.
Lyft fram Lilltorget tycker Casagrande. Lilltorget i Åbo. Bild: YLE/ Nora Engström Åbo,vähätori

Casagrande tycker att Åbo måste bli bättre på att lyfta fram kärncentrum. Vid infarterna till Åbo ser man mycket skyltning till köpcentran som Skanssi och Mylly, men få skyltar som skulle lyfta fram det historiska centrumet, de fina restaurangerna och alla specialaffärer som finns i Åbos centrum. Det borde Åbo bli bättre på tycker företagaren Sabrina Casagrande.