Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors-Vanda dränerar Åbo flygplats

Åbo flygplats.
Under år 2015 hade Åbo flygplats cirka 312 000 resenärer. Det placerar Åbo på femte plats bland landets flygplatser efter Helsingfors-Vanda, Uleåborg, Rovaniemi och Tammerfors. Åbo flygplats. Bild: Yle/Peter Karlberg åbo flygplats

Vår region måste få fler att välja Åbo flygplats före Helsingfors-Vanda flygplats. Det var den viktigaste slutsatsen när Egentliga Finlands förbund och Åbo stad på onsdagen presenterade resultatet av en enkätundersökning där man har utrett användningen av Åbo flygplats.

Enkäten gjordes i samarbete med Företagarna i Egentliga Finland samt Åbo och Raumo handelskammare. Man har även utrett de faktorer som påverkar affärsresenärernas val av flygrutter.

Intressebevakningsdirektören för Egentliga Finlands förbund, Janne Virtanen, menar att undersökningen är ett tydligt bevis på att regionen måste få fler att välja bort Helsingfors-Vanda flygplats.

- Runt hälften av flygresenärena från vår region väljer Helsingfors-Vanda flygplats före Åbo flygplats, dels på grund av att den flygplatsen har fler avgångar och resmål, och dels för att det är lite billigare att flyga från Helsingfors. Enkäten visar också att cirka 70 procent av de som väljer Helsingfors-Vanda åker dit med egen bil. Men i många fall kan du vara i luften snabbare om du i stället väljer Åbo. Så här finns en stor potential för oss att försöka ta tillvara på.

"Kolla alltid först om det finns ett bra alternativ från Åbo"

Enkäten ger även ett solklart svar på vad resenärerna vill se mer av i framtiden.

- Personerna som har svarat på vår enkät efterlyser främst fler avgångar till Stockholm. Och gällande nya resmål vill företagarna helst se linjer till Köpenhamn och till Tyskland. Även Uleåborg är en destination som många skulle villja se i framtiden.

Företagen anser att Åbo flygplats är väldigt viktig för regionens konkurrenskraft.

- Det är oerhört viktigt för regionen att vi har en egen flygplats. Inte minst för näringslivet. Nu gäller det att på alla möjliga sätt försöka utveckla flygplatsen och få fler resenärer att välja Åbo flygplats. Framför allt måste vi som sagt försöka få fler att välja Åbo före Helsingfors-Vanda. Förhoppningsvis kommer även flygbolagen att se till att det blir mer förmånligt att resa från Åbo. Men vårt budskap till alla som ska flyga är kolla alltid först om det finns ett bra alternativ från Åbo, säger Janne Virtanen.

Juha Aaltonen, Janne Virtanen
Juha Aaltonen och Janne Virtanen. Juha Aaltonen, Janne Virtanen Bild: Yle / Peter Karlberg juha aaltonen,Janne Virtanen

Åbo flygplats uppskattas främst för flygplatsens nära läge, goda trafikförbindelser till flygplatsen samt en snabb genomloppstid för incheckningar och säkerhetskontroller. Chefen för Åbo flygplats, Finavias Juha Aaltonen, är nöjd med enkätresultaten.

- Den visar på positiva resultat för oss, eller en snabb, smidig och väl fungerande flygplats. Det är också kul att se att det finns potential för Åbo flygplats, då många vill ha fler avgångar och dessutom nya linjer till nya platser.

Åbo stad, Finavia och flygbolagen förhandlar hela tiden om möjligheterna att öka flygturer och öppna nya förbindelser. Men i dagsläget har Juha Aaltonen inga överraskningar att bjuda på.

Precis som Janne Virtanen lyfter Aaltonen i stället främst fram att fler måste ha Åbo flygplats som prioritet ett.

- Förhoppningsvis kan vi tillsammans få fler resenärer att välja Åbo flygplats, både genom mer marknadsföring och genom att få fler att inse att man inte behöver välja Helsingfors-Vanda. Just nu har vi en tillväxt på nästan tio procent, så vi får hoppas på att den trenden fortsätter. Den här flygplatsen är också viktig för Finavia.

Fotnot: Enkäten genomfördes i november-december 2015 och riktades i första hand till företagarnas och handelskamrarnas medlemmar samt till personalen vid landskapets högskolor. Enkäten besvarades av sammanlagt 912 personer, främst från företagen. Enkäten som riktades till medborgarna besvarades av sammanlagt 208 personer.

Mer om onsdagens presentation hittar du på Egentliga Finlands förbunds webbsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland