Hoppa till huvudinnehåll

Inga bevis på vanvård vid Astrea i Hangö

Astrea servicehus i Hangö.
Också polisen avskriver fallet om misstänkt vanvård vid äldreboendet Astrea i Hangö. Astrea servicehus i Hangö. Bild: Yle/Petra Thilman astrea servicehus

Regionförvaltningsverket i Södra Finland (Avi) har inte funnit tecken på olämpligt förfarande vid äldreboendet Astrea i Hangö. Hangö stad vände sig till Avi efter att vårdare och anhöriga slog larm och anklagade en anställd för olämpligt beteende.

I en intervju för Yle Västnyland i april ifjol talade två anställda vid Astrea och en anhörig om fysiska och psykiska trakasserier mot klienter i Astrea.

Enligt de intervjuade hade en anställd i flera års tid betett sig olämpligt mot klienter, men staden hade inte tagit tag i saken trots oro från övrig personal och anhöriga.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander sade då att Hangö vill att ärendet utreds ordentligt, men att man trots två tidigare försök inte har fått Avi att utreda saken.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander i Hangö.
Elisabeth Kajander har tidigare sagt att man vill ha en opartisk utredning av saken där bägge sidor hörs jämbördigt. Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander i Hangö. Bild: Yle/Marica Hildén elisabeth kajander grundtrygghetsdirektör i hangö

Men staden vände sig ytterligare en gång till Avi som nu har utrett frågan.

Inget tyder på fel i vården

På Avi säger Minna Helenius att beslutet inte är offentligt och att Hangö stad ska besluta vilka åtgärder man tar till efter Avis beslut.

På Hangö stad hänvisar grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander till stadens jurist, kanslichefen Jussi-Pekka Jutila.

Jutila meddelar i ett pressmeddelande att regionförvaltningsverket inte har kunnat konstatera att sjukskötaren skulle ha förfarit olämpligt.

Avi har uttryckt en åsikt om att boende har rätt till gott bemötande som respekterar deras människovärdighet, övertygelse och integritet, heter det i pressmeddelandet.

Regionförvaltningsverket uppmanar också ledningen inom grundtryggheten i Hangö att påminna personalen om att utföra ändamålsenlig dokumentation av vårdarbetet.

Jutila konstaterar också i pressmeddelandet att staden inte ger ytterligare kommenterar om ärendet.

Raseborgspolisen har också fått en anmälan om fallet, men ärendet har avskrivits efter Avis beslut, uppger kriminalkommissarie Henrik Niklander.

- Det finns inte skäl att misstänka brott, förundersökning görs inte.

Läs också