Hoppa till huvudinnehåll

Studerande om förslag till nedskärningar av studiestöd: en chock

linda smids
Linda Smids. linda smids Bild: Yle/Nina Bergman linda smids

Studiestödet kan stå inför stora nedskärningar. En utredning, som gjorts av Undervisningsministeriet, föreslår bland annat att studiepenningen sänks med mellan 50 och 85 euro i månaden, att antalet studiestödsmånader skärs ner och att studierna ska finansieras i en allt större utsträckning med hjälp av studielån.

Studentorganisationerna reagerade snabbt och kommer bland annat att ordna en protest i Helsingfors nästa vecka, där också Åbo Akademis Studentkår deltar i.

- Jag var ju väldigt upprörd, såsom säkert alla på studentkårerna runt om i Finland. Vi visste nog att något var på kommande men ändå kom det som en chock. Det säger Linda Smids, studerande vid Åbo Akademi och styrelsemedlem vid Åbo Akademis Studentkår.

"Drastiska förslag"

Studerande skriver på ett papper.
Studerande skriver på ett papper. Bild: YLE/Roger Källman anteckna

Enligt Smids är det frågan om mycket tuffa åtgärder.

- Om förslaget skulle ha varit lite mildare så kunde jag kanske ha kunnat förstå det lite bättre. Jag förstår att det måste sparas när den finska ekonomin är som den är, men det här var nog ganska drastiskt, fortsätter Smids.

Enligt de förslag som utredningen presenterar ska studierna finansieras i en allt högre grad med hjälp av studielån. Det här kan vara problematiskt för många studerande, säger Smids. I dagens läge är läget på arbetsmarknaden mycket osäker och därför känns studielånet inte alltid som ett bra alternativ.

- Jag kan tänka mig att intresset för att söka sig till vissa branscher sjunker. Exempelvis så har ju inte barnträdgårdslärare och bibliotekarier skyhöga löner, jämfört med de som studerar till ingenjörer eller till läkare, fortsätter Smids.

Enligt utredningen borde också antalet studiestödsmånader minska, alltså att man ska studera snabbare. Det här ökar på den psykiska pressen och gör att intresset för att delta i ämneföreningarnas verksamhet minskar, tror Smids.

Staten har redan i flera år försökt hitta sätt att försnabba studietakten. En åtstramning av studiestödet kunde vara ett sätt att få studenterna att avsluta studierna i en snabbare takt. Det här fungerar ändå inte alltid, tror Smids.

- Det kan också leda till att folk börjar jobba mera och finansierar sina studier på det sättet.

Läs också