Hoppa till huvudinnehåll

Varför är det så tyst om kärnkraftbygget i Pyhäjoki?

Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki.
Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Fennovoimas planerade kärnkraftverk i Pyhäjoki. Bild: Fennovoima energipolitik

En tipsare skriver:

Varför är det så tyst om vad som händer och sker kring kärnkraftbygget i Pyhäjoki? Har bygglov beviljats eller inte? Hur kommer kärnkraftverket att påverka fiskarna och livsmiljön i Bottenviken? Hur påverkas laxens vandring etc? Sover vi finländare som inte motsätter oss i större utsträckning? Folk verkar vara mera aktivt emot kärnkraften i Sverige.

Första koll 2.3: Svenska Yle har senast behandlat Fennovoima-bygget för knappa tre veckor sedan. Tidningen Tekniikka&Talous skrev då att bygget kan försenas. Orsaken är att det ännu då var oklart vem som skulle leverera kraftverkets automatik.

Vid årsskiftet skulle Fennovoima leverera en del material gällande bygglovet till den övervakande myndigheten, Strålsäkerhetscentralen Stuk. Fennovoima behövde ändå mera tid för att få ihop handlingarna och det senaste beskedet är att detta sker senare under våren.

Uppdatering 7.3: Yle Spotlight jobbar som bäst med ett program om kärnkraft. Ett mera omfattande paket om bland annat Fennovoima är alltså att vänta senare under våren.

Tips-id: 19002

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle