Hoppa till huvudinnehåll

Yle-producent förklarar konceptet med Otrygghetsdiskussion

Turvattomuus-ilta i A2
Markus Liimatainen och Annika Damström leder kvällen i TV2. Turvattomuus-ilta i A2 Bild: Kati Laukkanen / Yle Ajankohtainen kakkonen

Diskussionsprogrammet A2 i Yles TV2 på onsdag kväll, på finska kallat Suuri turvattomuusilta (ungefär kvällen för den stora otrygghetsdiskussionen) har väckt en del förundran, frågor och kritik.

Namnet som antyder att det finns ett problem med otrygghet i landet har aktiverat såväl allmänheten som andra medier, bland annat på Twitter ( #a2ilta). En fråga som enligt programmakarna också ingår i diskussionen är huruvida vår värdegrund är hotad.

Diskussionen har bland de kritiska rösterna betecknats som substansbefriad och den jämförs med debatten om homosexuella för 20 år sedan.

Programmets producent Juha Portaankorva säger att meningen med programmet är att berätta om fenomen och människor av olika slag.

"Deltagarna väljs enligt tema"

Det är frågor i stil med varför invandring skrämmer finländare som ska besvaras, säger Portaankorva.

Det har framför allt väckt ont blod att ordföranden för extremhögerorganisationen Finnish Defense League (FDL) ska medverka i programmet.

Flera inbjudna gäster, bland annat riksdagsmännen Nazima Rasmyar (SDP) och Jani Toivola (De gröna), har meddelat att de avstår från att medverka trots att de först tackat ja. Motiveringen är att FDL är representerat.

Förbundet för mänskliga rättigheter skriver på Twitter att det är oansvarigt att ge synlighet åt en rörelse som man vet manar till diskriminering och hat.

A2-makarna svarar att det inte är oansvarigt att bjuda in någon person i en studio om man inte tillåter hatprat. Rasistiska uttalanden kan leda till att gästen avlägsnas.

Portaankorva säger att han respekterar de inbjudnas beslut om att inte medverka. Samtidigt säger han att han hade önskat att de deltagit i diskussionen.

- Förstås väljer vi deltagare enligt tema, och nu är det otrygghet. Vi vill höra hur människor tänker och om deras målsättningar. Framför allt är det viktigt att veta om en person alls har något intresse av att lyssna på en annan person som tänker annorlunda, sade Portaankorva före sändningen.

I diskussionstillfället deltar bland annat Inrikesministeriets kanslichef Päivi Nerg.