Hoppa till huvudinnehåll

Att jobba trots mensvärk

Katarina i Myteriet
Efter flera år av smärta fick Kata diagnosen endometrios. Katarina i Myteriet Bild: Claudia Rybin/Yle katarina pada,Yle X3M

Kata har lidit av nästan förlamande menssmärtor i många år, men ändå kämpat arbetsdagen ut. Varför är det okej att stanna hemma med migrän eller nackspärr men inte med mensvärk?

Katarina Pada, som kallas Kata lever med sjukdomen endometrios och har ibland så kraftiga menssmärtor att hon ligger dubbelvikt och skriker och gråter av smärta.

– Jag har tidvis varit ganska mycket borta från skolan eller jobbet. Ofta vågar man inte be om sjukledigt, men ibland är man bara tvungen för att man fysiskt bara inte kan gå till jobbet, säger hon.

Innan jag fick diagnosen endometrios hade jag en gång sådana smärtor att jag sa åt min dåvarande pojkvän att han måste skjutsa mig till akuten. Han sa åt mig att lägga mig på spikmattan och att det säkert går om

Smärtan har också påverkat Kata psykiskt eftersom hon ofta helt enkelt har haft så ont.

– Det har nog delvis brutit ned mig, säger hon.

Hon har flera gånger fått åka in till akuten för att få smärtstillande sprutor och läkare har skrivit ut otaliga olika värkmediciner åt henne. Alla förstår inte hur ont det kan göra och förminskar smärtan.

– Innan jag fick diagnosen endometrios hade jag en gång sådana smärtor att jag sa åt min dåvarande pojkvän att han måste skjutsa mig till akuten. Han sa åt mig att lägga mig på spikmattan och att det säkert går om. Så jag fick ringa en kvinnlig vän som sen kom och körde mig till sjukhuset, säger hon.

Endometrios är vanligt

Upp till var femte kvinna lider av samma sjukdom som Kata - endometrios. Det är en sjukdom som ofta är svår att diagnostisera och för många leder den till väldigt svåra menssmärtor. Det finns också kvinnor som inte har diagnostiserats trots att de har sjukdomen, och kvinnor som har svåra menssmärtor av andra orsaker.

I Storbritannien har ett företag i staden Bristol infört en menspolicy som gör att kvinnor kan vara lediga eller planera om sin arbetstid då de har mens. Men frågan är om en sådan policy verkligen behövs. Kan man inte bara stanna hemma då man har ont, oberoende av om det är mensvärk eller nån annan sorts smärta?

– Jag tycker att det absolut borde finnas en policy för de kvinnor som lider av såhär starka smärtor. I vissa fall tolkar folk det som att man är svag, trots att man har väldigt ont. Alla kvinnor har ju inte lika starka smärtor och till och med andra kvinnor kan tycka det känns onödigt och löjligt, säger hon.

Ingen finländsk policy

I Finland finns det ingen särskild policy för hur arbetsgivare ska tackla arbetstagarens menssmärtor.

– Det är upp till varje arbetsgivare att avgöra själv, säger Anu-Tuija Lehto som är jurist på fackorganisationen FFC.

Klart man borde få vara sjukledig om man har mensvärk. Är du sjuk så är du― Anonym, Snapchat

Arbetsgivarna bestämmer själva om de godkänner menssmärtor som en orsak för att stanna hemma. I nuläget går det till exempel inte att få ett sjukintyg som du kan använda en längre tid, om du till exempel har endometrios och svåra menssmärtor. Du måste gå till en läkare varje månad för att få ett nytt intyg på att du har så ont att du inte kan jobba.

– En policy kunde underlätta för både arbetsgivare och –tagare, säger Anu-Tuija som är expert på jämställdhetsfrågor.

Tabubelagt

Att be om sjukledigt om man har migrän eller nackspärr känns inte pinsamt, men mensvärk är annorlunda eftersom det är så pass tabubelagt.

– Jag har varit med om det börjar värka mitt under arbetsdagen och sen bara blivit värre. Men det känns helt omöjligt att be om att få gå hem, säger Kata.

Trots att arbetsgivaren kanske skulle låta en gå hem mitt under dagen kämpar man på, eftersom den allmänna uppfattningen är att man ska orka trots sin mens och alla andra kvinnor ju klarar det.

– Det kan också kännas pinsamt att börja förklara för sin arbetsgivare om man inte har ett nära förhållande. Man härdar ut istället, säger hon.

Skönt med diagnos

Efter flera års springande till olika läkare fick Kata diagnosen endometrios, något som var en lättnad.

– Det var skönt att få ett svar på frågan. Det går att förklara smärtan och man kan berätta för arbetsgivaren att det beror på det här och det är faktiskt en sjukdom, säger hon.

När jag jobbade i en butik fick jag sån mensvärk att jag värmde upp rågpiroger i mikron. Jag stoppade in dom under min skjorta både mot magen och mot ryggen för att lindra smärtan― Nea, Snapchat

Att få mensledigt kunde möjligtvis bli en belastning för kvinnliga arbetstagare, eftersom man då skulle räknas som mindre produktiv än sina manliga kollegor.

– Och man vill ju inte att alla på arbetsplatsen vet om att man varit mensledig, säger Kata.

Att tala mera öppet om mensvärk kanske ändå kunde göra livet lättare för dem som verkligen har ont.

– Folk som inte har lika svår värk, och särskilt män som inte vet hur mens känns blir förvånade när de hör hur ont det verkligen kan göra, säger hon.

Nyligen publicerat - X3M