Hoppa till huvudinnehåll

Den franska manikyren är amerikansk

Händer med fransk manikyr.
Händer med fransk manikyr. Bild: Yle/Juha Leskelä belle epoque

Det finns inget vackrare än fransk manikyr, glansiga naglar med en vitlackad kant. Klassiskt franskt och chict. Det är 40 år sedan den här populära manikyren kom till. I Amerika!

Jag har bjudit Liisa Skurnik till Belle Epoque för att berätta mer om den franska manikyrens historia. Hon har träffat skaparen Jeff Pink flera gånger. Liisa hämtade manikyren från Amerika till Finland.

- Snart har det gått trettio år. Finland och England var först i Europa att införa fransk manikyr. Den kommer ju från Amerika.

Hur kommer det sig att den kommer därifrån?

- Amerika är naglarnas land. Därifrån kommer de första nagellacken, de första filarna.

Liisa Skurnik ler på ett café.
Liisa Skurnik ler på ett café. Bild: Yle/Juha Leskelä fransk manikyr

Filmstjärnornas manikyr

Filmstjärnorna och filmproducenterna tyckte att det dröjde för länge att lägga nytt nagellack. Då fanns inga snabbtorkare. Naglarna skulle torka, det var dyrbar tid.

- Jeff Pink, Orlys ägare, tyckte att man måste hitta på något. Tidigare gällde "natural look", men den var så ljuv, naglarna framträdde inte alls på film. Naglarna färgades vita undertill med en penna för att se fräschare ut. Det var inte så lyckat. Då sade Jeff att en linje med bländvitt nagellack stryks längst ut på nageln sedan täcks nageln med genomskinligt lack.

Det var inte lätt. I ett bländvitt lack ingår mycket pigment. Och finns det mycket pigment torkar det inte.De utvecklade och utvecklade och manikyristerna lärde sig metoden.

- På den tiden fanns inga sociala medier, år 1975 fanns inte Twitter och Facebook. Det var då den manikyren kom. Barbra Streisand och Cher som var kända för sina naglar och händer förekom i den kända tv-showen Johnny Carson Show. Där hade de fransk manikyr som på det viset spred sig över hela Amerika.

Jeff Pink, den franska manikyrens fader med Miss Universum 1976.
Jeff Pink, den franska manikyrens fader med Miss Universum 1976. Jeff Pink, den franska manikyrens fader med Miss Universum 1976. Bild: Yle/Juha Leskelä belle epoque

Varför "fransk" manikyr?

Carson hade frågat Jeff Pink varför de hade vita linjer på naglarna.

- Pink svarade att det var fransk manikyr. Det må vara parfym eller mode, men i Amerika står "fransk" för glamour. Därifrån kommer fransk manikyr.

Sedan kom den till catwalken i Frankrike. Men inte till allmänheten, den hölls på catwalken. Den kom först till Finland och England och först sedan till Europa.

Du bär själv fransk manikyr.

- Ja, för den är mycket bekymmersfri. Den passar till aftonklänning, jeans, promenaddräkt, den passar i arbetslivet. Överallt!

Liisa Skurnik är min gäst i Belle Epoque på fredagen den 4.3. kl.19.55. i Yle Fem och på Arenan.

Liisa Skurnik och Pia-Maria Lehtola sitter på ett café.
Liisa Skurnik och Pia-Maria Lehtola sitter på ett café. Bild: Yle/Juha Leskelä belle epoque

Mer från programmet