Hoppa till huvudinnehåll

”Det är inte bara att sitta och köra” – Tuffa tävlingar driver Carolina Wärn

Carolina Wärn från Esse är dubbel FM-medaljör i snöskotersprint. Men längtan efter tuffare tävlingar har gjort att allt fokus nu ligger på att nå framgång i skotercross.

Att köra snöskoter har alltid var en stor del av Carolina Wärns liv men att tävla är förhållandevis nytt. För ett år sedan började 18-åringen tävla i snöskotersprint och succén var omedelbar.

FM-guld och brons under sin första säsong var ett styrkebesked som heter duga.

– Det gick ganska så bra, säger hon med ett stort leende. Visst hoppas man att det ska gå bra men det är ju bara förhoppningar.

Hur kunde det gå så bra?

– Jag tror det är för att jag vågar trycka på gasen, hoppa och bara köra. Jag tänker inte så mycket på följderna utan kör bara på, säger hon.

Carolina Wärn
Carolina Wärn Carolina Wärn Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist wärn

Snöbristen har påverkat säsongen

I sprint tävlar man med intervallstarter på banor som är fyra till fem kilometer långa och hoppen är inte lika extrema som i skotercross.

Snöbrist och sämre träningsmöjligheter har gjort att den här säsongen inte bjudit på lika stora framgångar i sprint.

– Jag tog det mest på skoj för jag satsar mer på skotercross nu. Jag har inte kört så mycket i vinter och det var mycket stenar på banan, så jag tog det lugnt och körde mest för att det är roligt, säger hon.

”Det är inte bara att sitta och köra”

Skotercrossen har alltid funnits i bakhuvudet och därför var beslutet lätt att satsa på den disciplinen.

– Cross är mer extrem och roligare. Det är mycket tyngre att köra och riskerna är större. Man måste också vara mer aggressiv och det är inte bara att sitta och köra, säger hon.

Redan nu har Carolina sett att avståndet upp till de bästa i skotercross inte är speciellt stort. I tre tävlingar den här säsongen har hon slutat på fjärde plats.

– I sprint lärde jag mig att hoppa och det har jag tagit med mig. Det är ändå mycket att lära sig i cross. Konkurrensen är nog tuff i Finland och det är inte så lätt att slå sig in bland de bästa, säger hon.

– Det gäller att veta vad man vill och vara bestämd då man kör. Det är cross som gäller nu och kanske kommer jag att tävla i sprint också i framtiden men då mest som träning.

Via FM siktar hon på tävlingar utomlands

Mer träning ska ta Carolina in bland de bästa i Finland. I framtiden vill hon också mäta sina krafter utomlands.

– Det gäller att träna mycket mer och så måste man bli en snabbare och bättre förare för att kunna tävla utomlands. Jag har redan nu börjat fundera på tävlingar i Sverige men vi får se hur det blir, säger hon.

På lördag tävlar Carolina Wärn i FM i skotercross i Rovaniemi. Efter alla fjärdeplatser den här säsongen vill hon nu ta steget upp på prispallen.

– Jag vill nog lämna den där fjärdeplatsen bakom mig nu. Bara jag lyckas i starten så har jag nog häng på en plats bland de tre bästa, säger hon.

Carolina Wärn
Carolina Wärn Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist wärn

Läs också