Hoppa till huvudinnehåll

Donald Tusk till migranter: Kom inte till Europa!

Polens premiärminister Donald Tusk
Polens premiärminister Donald Tusk Bild: EPA/JULIEN WARNAND donald tusk

Europeiska rådets ordförande polacken Donald Tusk riktar ett tydligt budskap till ekonomiska migranter som drömmer om ett liv i Europa. Kom inte till Europa, är Tusks vädjan.

- Oavsett var ni kommer ifrån: Kom inte till Europa. Tro inte på smugglarna. Riskera inte era liv och era pengar. Det är ingenting värt. Varken Grekland eller något annat EU-land kommer länge att vara ett transitland.

Tusk kom med sin vädjan i samband med en presskonferens tillsammans med Greklands premiärminister Alexis Tsipras i Aten på torsdagen.

Det är i dagens läge omöjligt att säga en hur stor del de ekonomiska migranterna utgör av den totala mängden asylsökande.

Oavsett var ni kommer ifrån: Kom inte till Europa

EU-källor säger att det kan röra sig om över hälften. Samtidigt tillägger man att det här är väldigt svårt att uppskatta, eftersom man först måste registrera och intervjua de asylsökande. Ett arbete som idag haltar betänkligt.

Tydlig trend: Migranterna ökar

Under vintern har flyktingströmmarna inte visat några tecken på att avta.

Samtidigt som andelen kvinnor och barn från Syrien ökar kommer det också allt fler migranter från Nordafrika. De anses inte vara i akut behov av skydd.

De allra flesta tar sig till Europa via Grekland, över 110 000 människor har kommit till Grekland bara i år.

Tusk lovade Grekland fortsatt stöd

Trycket på Grekland har blivit väldigt stort. Det här efter att flera länder längs Balkan-rutten infört begränsningar för flyktingar som vill ta sig igenom.

Att utesluta Grekland från Schengensamarbetet är inte ett sätt att få slut på krisen

På presskonferensen i Aten tillsammans med Tsipras lovade Tusk att EU inte vänder Grekland ryggen.

- Att utesluta Grekland från Schengensamarbetet är inte ett sätt att få slut på krisen. Grekland är medlem av Schengen, eurosamarbetet och EU och kommer att fortsätta vara det.

Tusk berömde även EU-kommissionens initiativ att ge grekerna 700 miljoner euroi humanitärt bistånd för de följande tre åren.

Intensiv diplomati inför toppmötet

På måndag samlas EU-ländernas ledare återigen i Bryssel till ett extra krismöte om flyktingkrisen.

Donald Tusk som håller i ordförandeklubban under toppmötet har denna vecka besökt Österrike, Slovenien, Kroatien och Makedonien. Länder som gått in för striktare gränskontroller.

Österrike införde härom veckan ett tak på 80 flyktingar per dag. Det beslutet satte igång en kedjereaktion där flera andra länder längs med rutten också gick in för begränsande åtgärder.

Österrike har också upprepade gånger kritiserat Grekland för att landet låter flyktingar ta sig vidare till norra Europa. Något som fick Greklands inrikesminister att kalla sin österrikiska kollega en fiende.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har under veckan i sina förberedelser inför toppmötet försökt gjuta olja på vågorna.

I Aten sade Tusk att EU nu bör göra allt för att få samarbetet med Turkiet att fungera. Målet är att minska inflödet av flyktingar.

Tusk fortsatte från Aten till Ankara. Där ska han tillsammans med EU-kommissionens viceordförande träffa Turkiets premiärminister Ahmet Davotoglu.