Hoppa till huvudinnehåll

Hennes album är som en relationsklinik

Melissa Horn
Melissa Horn som är finlandsaktuell med en turné. Melissa Horn Bild: Yle Bildtjänst 2016 Melissa Horn

Melissa Horn är finlandsaktuell med fem konserter.

När man lyssnar på hennes låtar får man bilden av en kvinna som inte har haft ett enda bra förhållande i hela sitt liv. Allt från starten 2008 hon sjungit om kärlek, separation och saknad, i nämnd ordning. Och den linjen har hon hållit i alla sina fem album.

Men det är en mycket glad och utåtriktad Melissa Horn som jag träffar i Stockholm. Hon har just repeterat färdigt med sitt band som hon ska åka ut på turné med i Norden. Det blir också fyra spelningar i Finland, med start i Mariehamn idag torsdag 3.3, Helsingfors 4.3, Vasa 5.3 och Jakobstad 6.3.

Upptäckt av en slump

Då Melissa var 17 år gammal uppträdde hon på skolans jubileumskonsert på Cirkus i Stockholm tillsammans med en annan elev som litet senare skulle uppträda i ett café på Söder för några skivbolagsrepresentanter. Arrangören för konserten tyckte att det skulle vara bra om eleven delade kvällen med någon annan artist och valet föll på Melissa.

Den enda egna låten var då Långa nätter, i bagaget hade hon bara två covers till. Men det visade sig att det räckte, för plötsligt var flera skivbolag intresserade av henne.

- Jag var ju så misstänksam och jag ville inte skriva på för jag var säker på att de kommer att lura mig, säger Melissa och skrattar. Min mamma har ju varit i musikbranschen hela livet och min pappa är en allmänt vettig person så det var inte alls så där att "jiihaaa nu kör vi" utan vi såg på det hela med väldigt realistiska ögon. Därför valde jag också att vänta några år.

Få förhållanden

Debutalbumet med samma titel som första singeln, Långa nätter, utkom 2008 och det blev direkt en braksuccé. De relationsrelaterade texterna, den skära rösten och den lågmälda produktionen blev en kombination som gick rakt in i hjärtat på publiken. Skivan sålde dubbel-platina, vilket i Sverige betyder över 80 000 exemplar och de följande albumen var lika stora succéer.

Men hur många misslyckade romanser har hon själv egentligen bakom sig för att hitta material till nya låtar? Det omedelbara svaret på frågan blir ett stort skratt, men så fortsätter hon.

- Alltså många är det inte men jag är bra på att ta ut vad jag kan av de få jag har haft. Jag är ju en grubblare och en tänkare. Det är klart jag målar på men det har ju ingen betydelse om man varit ihop med någon i 10 år eller en vecka, det går att skriva lika mycket om det här i alla fall, tror jag.

Svåra stunder i karriären

På första skivan sjunger hon också duett med Lars Winnerbäck, som då inte ännu hade slagit igenom i Sverige. Hon fick på kort varsel meddelande om att hon skulle komma till studion för att spela in låten Som jag hade dig förut. Hon jobbade deltid i en chokladbutik och det blev knepigt att hitta någon som kom och turade henne. Men det fixade sig trots allt.

Men då hon blev ombedd att sjunga på en minnesstund för offren på Utöya och bombattentatet i Oslo så visste hon inte om hon överhuvudtaget skulle kunna tacka ja, även om hon verkligen ville bidra med någonting.

- Jag började ju genast fundera på vad jag skall spela och vad som passar sig på en sån där tillställning. Jag hade inte sjungit någon annans låtar på länge heller och så var det så knappt om tid att förbereda sig. Sedan kom jag på låten Kungsholmens hamn som jag också spelade in på första skivan. Den kändes rätt även om jag var lite rädd för att skulle vara lite för svart och bli för jobbig för att jag lade ord på alltihop, men det visade sig vara rätt val. Det var en stor ära men jättesvårt och det uppträdandet kommer jag aldrig att glömma.

Fokus på Melissa Horn i Radio Vega torsdag 3.3 kl. 18.03 och repris 9.3 kl.13.03

Läs också