Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Sawela expert på civila ceremonier i Nyland

Henrik Sawela från Pro-Ceremonier berättar om civila ceremonier
Tusbybon Henrik Sawela från Pro-Ceremonier är talare vid många civila ceremonier Henrik Sawela från Pro-Ceremonier berättar om civila ceremonier Bild: Yle/Sune Bergström begravningar,namngivning,vigsel,Prometheus-läger,Prometheus-fester,Prometheus

Nylänningarna är i majoritet när det gäller civila ceremonier som organisationen Pro-Ceremonier arrangerar.

Organisationen Pro-Ceremonier har omkring sjutton år på nacken berättar Henrik Sawela, en av de professionella talarna vid olika ceremonier.

- Tanken var att vi skulle förmedla talare till civila ceremonier, det vill säga familjefester där man inte vill ha en präst närvarande, typ namngivningar, bröllop och begravningar.

Sawela ställer också upp som talare vid Prometheuslägrens avslutningsfestligheter, den konfessionslösa motsvarigheten till konfirmationsfesterna.

ungdomar
Arkivbild från Prometheusläger ungdomar Bild: Yle/Nicole Hjelt prometheusläger

Två svenska läger i Nyland

Det ordnas i sommar två Prometheusläger på svenska i Nyland, ett i Sibbo 26 juni till 3 juli och ett i Esbo 24 juli till 31 juli. Webbplatsen till lägren är protu.fi

Henrik Sawela bor i Tusby men hans arbetsfält är ganska vitt med 200 kilometers radie. Det finns omkring 1,2 miljoner finländare som inte hör till något religiöst samfund.

Nyland föregångare

- Nyland är föregångare när man ser på hela Finland. Ungefär 90 procent av våra uppdrag kommer från Nyland. Vi ordnar flera hundra ceremonier per år i Nyland.

Det kan löna sig att ha Pro-Ceremoniers kort i sin plånbok med instruktioner ifall man inte vill bli kyrkligt begraven. Kortet kan kopieras från webbsidan "Jag önskar en sekulär begravning".