Hoppa till huvudinnehåll

"Jag vill gärna se specialaffärer för viner"

Noora Bouix medverkade i Obs debatt 3.3.2016
Noora Bouix medverkade i Obs debatt 3.3.2016 Bild: Heidi Finnilä/Yle Bouix,noora bouix

Alkoholhandeln borde få specialisera sig i större utsträckning, säger vinexperten Noora Bouix. Hon hoppas att statliga Alko får privat konkurrens inom en snar framtid.

- Jag skulle gärna vilja se specialaffärer med ett bredare urval av produkter än Alko har, som inte är valda utgående från Alkos smakpanel. Varje affär skulle kunna ha sitt eget urval och på det sättet kunde man bättre föra fram produkterna redan i affären, säger Bouix.

Jag skulle gärna vilja se specialaffärer med ett bredare urval av produkter!

Enligt Bouix skulle en uppluckring av alkoholmonopolet göra det lättare för inhemska producenter att introducera nya, intressanta produkter.

- Det handlar inte enbart om viner, utan också om starkare drycker som gin. Här handlar det snarare om substansen i produkten än priset.

Går man ut med kompisarna en veckoslutskväll är det svårt att tänka sig att avbryta efter några glas

Bouix hoppas att man i Finland kunde tar efter Frankrike där alkoholen är en naturlig del av vardagen.

- När alkoholen blir en del av livet väljer man inte att dricka sig berusad på fredagen, utan man fördelar konsumtionen över hela veckan. Man är också mer medveten om vad man dricker.

I Finland prioriterar man fortfarande kvantitet framom kvalitet, anser Bouix.

- Här dricker man häftigt, länge och mycket. Går man ut med kompisarna en veckoslutskväll är det svårt att tänka sig att avbryta efter några glas, det hör till att man fortsätter tillsammans. Här ser jag en stor skillnad till Frankrike där man är pratsam annars också. Man behöver inte ta sig ett glas för att få igång en diskussion.

Är tiden mogen för en liberalare alkohollagstiftning? Specialforskaren Christoffer Tigerstedt, vinexperten Noora Bouix, verksamhetsledaren för Barnavårdsföreningen Pia Sundell och ordföranden för Svensk högerungdom Santeri Vuori diskuterar.