Hoppa till huvudinnehåll

Mäkäräinens VM-premiär: fem bommar på femton skott

Martin Fourcade avgjorde för Frankrike i en mixedstafett där svagt skytte präglade Finlands insats.
Martin Fourcade avgjorde för Frankrike i en mixedstafett där svagt skytte präglade Finlands insats. Martin Fourcade avgjorde för Frankrike i en mixedstafett där svagt skytte präglade Finlands insats. Bild: EPA Martin Fourcade

Kaisa Mäkäräinen mjukstartade sitt VM-äventyr med mixedstafetten. Men det blev en trist öppning för det finländska guldhoppet som hade rejäla problem i skyttet.

Mäkäräinen åkte den andra etappen för Finlands lag och missade hela fem skott på de två skjutstationerna. Några straffrundor blev det inte, extrapatronerna räckte till, men skytteinsatsen var under all kritik.

– Fysiskt kändes det bra och jag fick bekanta mig med skyttevallen. Men skyttet var inget vidare, jag kan inte förklara varför, sade Mäkäräinen.

Finlands slutplacering blev 18:e. Tätkontakten försvann all världens väg redan under Mari Laukkanens första sträcka.

– Det här gjorde mig fundersam. Av någon anledning hade jag en blek dag i spåret, fast skidorna fungerade bra, sammanfattade Laukkanen.

1+13 skyttesaldot

Olli Hiidensalo och Tuomas Grönman kompletterade kvartetten som åkte i mål nästan fem minuter efter täten. Totalt drog Finland på sig en straffrunda och stod för ytterligare 13 missar.

Laget var långt ifrån att nå sin målsättning att åka in bland de tio främsta. I fjol i VM i Kontiolahti slutade Finland nia.

– Jag hade väntat mig mer, men i dag avgjorde skyttet väldigt mycket och där lyckades vi inte, sammanfattade chefstränaren Marko Laaksonen.

Fourcade fransk hjälte

Segerstriden i VM:s första tävling blev dramatisk, med Frankrike, Tyskland och Norge i en tajt guldkamp.

Till slut blev det Martin Fourcade som avgjorde i fransk favör när han knäckte Simon Schempp i slutspurten.

Frankrike vann mixedstafetten med laget Anais Bescond, Marie Dorin-Habert, Quentin Fillon Maillet och Martin Fourcade. Tyskland knep silver och Norge inledde sitt hemma-VM med brons.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport