Hoppa till huvudinnehåll

Norden siktar på samarbete med att skicka tillbaka asylsökande

Svensk polis kontrollerar resenärer i Malmö.
Svensk polis kontrollerar tågresenärer i Malmö. Svensk polis kontrollerar resenärer i Malmö. Bild: EPA/STIG-AKE JONSSON SWEDEN OUT polisen,migration,flyktingar,asylsökande

De nordiska länderna vill samarbeta med att skicka tillbaka asylsökande som fått avslag på sin asylansökan. Länderna kan särskilt ordna gemensamma flyg för de asylsökande som blir avvisade.

De nordiska ländernas migrations- och inrikesministrar möttes på Arlanda på onsdag kväll för att diskutera situationen med antalet asylansökningar i Norden.

Alla de nordiska länderna har problem med att skicka tillbaka asylsökande till Irak eftersom Irak inte vill ta emot asylsökande som sänds tillbaka mot sin vilja.

Enligt Finlands inrikesminister Petteri Orpo (Saml) kunde de nordiska länderna till exempel erbjuda mer utvecklingshjälp eller delta i att lugna ner situationen i Irak.

- Vi måste genast hitta ett bra system som fungerar, sade Orpo.

Besluten för de 30 000 asylsökande som kom till Finland i höstas börjar vara klara. Orpo bedömer att det den närmaste tiden kommer att bli tusentals negativa besked.

Sverige förlänger gränskontrollerna med 30 dagar

De nordiska ministrarna ser heller inte att EU:s interna gränskontroller kommer att upphöra, trots att EU-kommissionen vill att Schengenländerna slopar sina interna gränskontroller innan årets slut. Det skriver brittiska The Guardian som tagit del av ett utkast till en rapport som ska publiceras på fredag.

Sedan september ifjol har åtta Schengenländer återinfört passkontroller.

Sverige har ändå beslutat att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna med ytterligare 30 dagar.

Enligt Sveriges migrationsminister Morgan Johansson är gränskontrollerna nödvändiga så länge situationen i Tyskland, Grekland och Turkiet ser ut som den gör.

I fjol kom rekordmånga 163 000 asylsökande till Sverige. Antalet minskade tydligt efter att Sverige tog i bruk gränskontroller i november.

- Just nu behövs de här gränskontrollerna, men jag kan inte säga hur länge. Nu kommer det 500-600 asylsökande per vecka till oss, i november kom det över 10 000 per vecka, sade Johansson.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) på UNHCR:s konferens.
Morgan Johansson Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) på UNHCR:s konferens. Bild: EPA/SALVATORE DI NOLFI morgan johansson

Petteri Orpo ser heller inte att gränskontrollerna kommer att upphöra inom den närmaste framtiden.

- Jag tror inte att Sverige och Danmark kommer att kunna slopa gränskontrollerna under våren.

Men någon gemensam nordisk gräns är det inte tal om och både Orpo och Johansson meddelade att varje land ansvarar för sina egna gränser.

Migrationsverket behöver miljarder

Samtidigt har Migrationsverket i Sverige bett om flera miljarder euro extra på grund av det stora antalet asylsökande.

Migrationsverket har bett om ungefär tre miljarder euro av landets regering.

För närvarande väntar ungefär 150 000 människor på besked om sin asylansökan i Sverige.

Bristen på inkvartering har lett till att tusentals asylsökande har blivit inkvarterade i kyrkor, moskéer och skolor.

- Migrationsverket förvaltar nu ett system som hyser fler människor än det bor i Sveriges femte största kommun, konstaterar Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i ett budgetunderlag.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes