Hoppa till huvudinnehåll

Över 7000 skrev på för att rädda Åbolands sjukhus

Namninsamling för att bevara Åbolands sjukhus
Pensionärsföreningarna kommer nu att ge namninsamlingen vidare till sjukvårdsdistriktets styrelse. Namninsamling för att bevara Åbolands sjukhus Bild: Yle/Johanna Ventus åbolands sjukhus

Nästan 7700 personer runt om i Åboland har skrivit på en namninsamling för att bevara Åbolands sjukhus.

Det var i början av januari som de svenskspråkiga pensionärsföreningarna i Åboland kavlade upp armarna i ett försök att rädda Åbolands sjukhus. De startade en namninsamling och då insamlingen avslutades den sista februari hade 7688 personer skrivit under för att bevara sjukhuset.

Många hade hittat listan vid apoteken och i Pargas har 1200 personer skrivit på listan vid apoteket. 845 personer skrev under insamlingen på nätet.

Mona Lehtonen som är ombudsmannen för svenska pensionärsförbundet i Åboland är glad att så många engagerat sig.

- Initiativet kom från pensionärerna men det är en fråga som inte bara berör pensionärer utan alla. Också många barnfamiljer har skrivit under.

Stina Engblom Colliander som är äldrerådets ordförande i Pargas är också glad över att så många skrivit på.

- Alla vi kontaktat har velat skriva under. Många var så ivriga att de gärna hade skrivit under två gånger om så varit möjligt. Men då är det också en så otroligt viktig fråga. Det handlar inte bara om att få vård på svenska. Åbolands sjukhus ger också en god och kostnadseffektiv vård.

Pensionärerna vill rädda Åbolands sjukhus.
Initiativet till namninsamlingen kom från de svenskspråkiga pensionärsföreningarna i Åboland. Bakre raden från vänster: Per-Olfo Nordin, Inga-Lill Karlsson, Mona Lehtonen, Tryggve Röblom och Runa Heino. Sittande från vänster: Raili Svahnström, Stina Engblom Colliander och Mikael Reuter. Pensionärerna vill rädda Åbolands sjukhus. Bild: Yle/Johanna Ventus åbolands sjukhus

Både svensk- och finskspråkiga har skrivit på namninsamlingen som funnits tillgänglig på båda språken. Politiskt finns också en enighet och representanter från alla politiska partier har undertecknat en motion om att Åbolands sjukhus måste bevaras.

Den stora frågan är vad som händer nu. Vad ska pensionärsföreningen göra med namninsamlingen?

- Det är sjukvårdsdistriktet som bestämmer så vi måste påverka styrelsen. De måste få veta hur viktigt Åbolands sjukhus är. Vi kommer inte att ge upp, säger Engblom Colliander.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland