Hoppa till huvudinnehåll

Sista utposten för de som vägrar återvända

Förvaret
Aina under en förhandling om fortsatt förvar. Förvaret Bild: Shaon Chakraborty förvaret,Yle Fem,dokumentärfilmer

I utkanten av Flen i Sverige hålls ett trettiotal personer inlåsta på obestämd tid i väntan på tvångsutvisning. Förvaret är den sista utposten för dem som fått avslag på sin asylansökan och som uttryckt att de vägrar återvända. Det är en plats präglad av krossade drömmar, rädsla inför framtiden och ovisshet.

Sami försöker glömma sitt liv i Sverige. Inställd på att vara inlåst länge söker han ny mening genom att iaktta förvaret och sätta ord på de orättvisor han upplever.

Aina har varit skild från sin familj i sex månader. Hela hennes familj har fått beslut om utvisning men Aina är den enda som hålls i förvaret och hon pressas för att uppge de andras identiteter. När polisen trappar upp arbetet för att kunna verkställa familjens utvisningsbeslut ökar pressen.

Sophie och Solveig i personalen älskar sitt jobb men får kritik av chefen för att de är för personliga. Deras roll är dubbel. Å ena sidan uppmanas de att vara stöd för de förvarstagna, å andra sidan övervaka dem så att ingen rymmer, skadar sig själv eller gör motstånd vid en utvisning.

Under varma sommardagar och sömnlösa nätter slits personalen mellan rollen som statstjänsteman och medmänniska. Hela tiden måste man läsa av stämningen bland de förvarstagna.

Dokumentären utspelar sig helt innanför förvarets låsta dörrar och låter i sin observerande och okommenterade form publiken själv bedöma vad de ser. Det är en upplevelse som berör på djupet och synliggör en institution i dagens Sverige som väldigt få känner till.

Filmen vann en Guldbagge för bästa dokumentär 2015.


Orginaltitel: Förvaret (Sverige 2015)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av Anna Persson & Shaon Chakraborty

Mer från programmet

Nyligen publicerat - Yle Fem