Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges nya prins heter Oscar Carl Olof

Första bilden på Sveriges nya prins.
Första bilden på Sveriges nya prins. Första bilden på Sveriges nya prins. Bild: Kungahuset.se Kronprinsessan Victoria,Prins Daniel

Kronprinsessan Victoria födde en liten prins på Karolinska sjukhuset i Solna på onsdagskvällen.

Prinsessan Estelle, som nyligen fyllde fyra år, har därmed blivit storasyster.

Den nya Hertigen av Skåne heter alltså Oscar Carl Olof och kallas Oscar.

Alla är väldigt glada och lyckliga!― Hovets informationschef Margaretha Thorgren

Hovet publicerade den första bilden av prinsen på torsdagsmorgonen.

Skip Instagram post

Prinsen föddes klockan 20.28 på onsdagskvällen svensk tid. Det svenska hovet uppger att förlossningen förlöpte snabbt och att alla mår bra.

– Prinsessan Estelle har varit på sjukhuset nu på morgonen och har fått träffa sin lillebror. Familjen har nu fått åka från sjukhuset till Haga slott och alla är väldigt glada och lyckliga, säger hovets informationschef Margaretha Thorgren till den svenska nyhetsbyrån TT.

Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip vid konseljen på Kungliga slottet 3.3.2016.
Prins Carl Philip och kung Carl Gustaf vid konseljen. Kung Carl Gustaf och prins Carl Philip vid konseljen på Kungliga slottet 3.3.2016. Bild: Foto Kungahuset.se / Photo The Royal Court, Sweden Images must not be sold on to, or distributed to, third parties. Copyright P kung carl gustaf,Kungen,Prins Carl Philip,Gozen Kaigi,kungligheter

"Glädje blandas med sorg"

Klockan 12.15 finsk tid hölls en konselj på slottet där kungen informerade om prisens namn och titel. Det kommer också att skjutas salut om 21 skott för den nye medlemmen i kungafamiljen. Prinsen blir tredje i tronföljden efter sin mor och syster.

Under konseljen talade kungen om sin glädje över den nya babyn, men nämnde också att sorg blandats in i glädjen. Detta i och med att hans svåger, prinsessan Birgittas make prins Johann Georg av Hohenzollern avled i går, 83 år gammal.

Vittnesbekräftelse, Haga Slott, Prins Oscar 3.3.2016
Vittnesbekräftelse, Haga Slott. Vittnesbekräftelse, Haga Slott, Prins Oscar 3.3.2016 Bild: Foto Kungahuset.se / Photo The Royal Court, Sweden. Images must not be sold on to, or distributed to, third parties. Copyright P kungligheter,Svenska kungafamiljen,Rojalism

Kungen talade om hur livet trots allt går vidare.

Själv har han ännu inte träffat den nyfödde prinsen, på grund av den förkylning som kungen som bäst lider av.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes