Hoppa till huvudinnehåll

Tjugo kilometer dagligen i ur och skur

borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson
Parkeringsvakt Susanne Fredriksson har rykte om sig att vara snabbt framme med felparkeringsavgiften. borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson Bild: Yle/Stefan Härus susanne fredriksson

När Borgå stad sökte en ny parkeringskontrollör i stället för den person som skulle gå i pension fick staden hela 57 ansökningar.

Hur kommer det sig? Parkeringskontrollören ska ju promenera tiotals kilometer dagligen oberoende av väderförhållanden och vara beredd på spott och spe av bilister som blir förargade över böteslappen i vindrutan.

Ja, åtminstone är det den bild man kan ha av parkeringskontrollörens arbete.

- Att så många sökte tjänsten har säkert med det ekonomiska läget och arbetslöshetsläget att göra. Dessutom är kraven inte så höga. Det enda som krävs är körkort och god kondition, säger parkeringsföreståndare Tom Bergström vid Borgå stads parkeringsövervakning.

parkeringsföreståndare tom bergström vid borgå stad
Parkeringsföreståndare Tom Bergström parkeringsföreståndare tom bergström vid borgå stad Bild: Yle/Stefan Härus tom bergström

Ingen väderrestriktion

God kondition, ja. Det är synnerligen nödvändigt eftersom parkeringskontrollören promenerar cirka tjugo kilometer dagligen. I ur och skur.

Det finns inte ens någon köldgräns. Är det minus trettio grader så gäller det bara att klä sig varmare än normalt.

- Vi har olika långa dagar, så den sträcka vi går varierar från dag till dag. Det händer att jag ibland till och med går tjugofem kilometer under en arbetsdag. Antalet bilister som behöver bötfällas påverkar ju hur många kilometer det blir. Om det är ett mindre antal, så promenerar man längre och tvärtom, säger Borgå stads parkeringskontrollör Susanne Fredriksson.

borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson
Parkeringskontrollör Susanne Fredriksson. borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson Bild: Yle/Stefan Härus susanne fredriksson

Soffan kallar

Blir man van vid dylika dagliga sträckor eller känns det varje dag i musklerna att man varit igång?

- Oj, vad det känns. Inte har jag lust med någon joggingrunda efter en sådan dag. Då är det nog soffan som kallar, säger Fredriksson.

Hur är det då med feedbacken av bilisterna och i synnerhet av de bötfällda bilisterna? Det finns väl ingen som får så mycket skäll som en parkeringskontrollör?

- Inte tror jag att folk bemöter oss värre än man bemöter andra servicegrupper. Alla som har med människor och kunder att göra får både positiv och negativ feedback, säger Fredriksson.

borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson
Parkeringsboten skrivs ut. borgå stads parkeringskontrollör susanne fredriksson Bild: Yle/Stefan Härus susanne fredriksson

Hur syns bristen på parkeringsrutor?

Borgå stad har ju länge varit omskrivet för sina dåliga parkeringsarrangemang. Det finns helt enkelt för lite parkeringsplatser i centrum.

Det planerade parkeringshuset vid Fredsgatan blir inte av och inte heller parkeringsgrottan under Krämaretorget. Inte åtminstone ännu.

Syns bristen på parkeringsplatser i antalet parkeringsbot?

- Nja, Borgåborna sköter sig ganska bra eftersom vi parkeringskontrollörer i Borgå har rykte om oss att vara blixtsnabbt på plats då någon parkerat fel, säger Fredriksson.

För nitisk bötfällning eller effektivt arbete?

- Det beror kanske på vem man frågar. Jag tror nog att min chef är nöjd med min arbetsinsats medan en del bilister säkert är mindre nöjda, skrattar Fredriksson.

trafikmärke om parkering
trafikmärke om parkering Bild: Yle/Stefan Härus trafikmärke
trafikmärke om parkering
trafikmärke om parkering Bild: Yle/Stefan Härus trafikmärke