Hoppa till huvudinnehåll

70-tal österbottningar chartrade plan till Vasaloppet

Vasaloppet 2012
I årets Vasalopp deltar 15 800 personer och det betyder att deltagarlistan är fylld, man kan inte ta emot fler deltagare än så. Arkivbild. Vasaloppet 2012 Bild: EPA/UlfPalm/AllOverPress sälen

På söndag går det 92:a Vasaloppet av stapeln i Sverige. På fredag förmiddag lyfte ett chartrat plan med ett 70-tal österbottniska deltagare från Vasa flygplats med siktet inställt på Mora.

Det är Göran Holm som chartrat planet och det är elfte gången han ordnar resa till Vasaloppet med chartrat plan. Han har också sett till att de omkring 70 österbottningar har logi och serviceteam på plats under loppet.

Bland de som åkte med det chartrade planet fanns elitskidåkarna Oskar Sjölund från Larsmo och Christoffer Lindvall från Nykarleby.

De är båda nybörjare när det kommer till Vasaloppet. Det längsta de båda skidat är 52 kilometer i tävlingen Botniavasan.

- Det är något jag tänkt göra någon gång i livet, och det blev av redan i år när det gick så bra i Botniavasan, säger Sjölund.

Christoffer Lindvall och Oskar Sjölund.
Christoffer Lindvall och Oskar Sjölund. Christoffer Lindvall och Oskar Sjölund. Bild: Yle/Sofi Nordmyr sjölund

Sjölund bestämde sig så sent som i måndags att han skulle delta i Vasaloppet. Göran Holm ringde och meddelade att det fanns en plats ledig och Sjölund nappade genast.

Lindvall anmälde sig till Vasaloppet för att få en utmaning.

- Det är brutalt och jag tycker om när det är brutalt.

Mental träning

Att åka skidor i 90 kilometer handlar inte bara om ren styrka. Du ska också vara förberedd rent mentalt på det.

- Det är klart att det kommer att bli tungt och då måste du vara beredd att ta det. Men det är svårt att förbereda sig när man aldrig gjort det förut, säger Lindvall.

Lindvall åker skidor på heltid medan Sjölund har haft en liten paus i vinter när han funderat på fortsättningen. När Sjölund tävlade som mest anlitade han också en mental tränare.

- Den mentala träningen kommer också på tyngre träningspass för det är alltid en kamp mot sig själv. Det blir som ett vanligt lopp men kampen är lite längre, säger han.

Ingen kolhydratsfattig diet

När Sjölund och Lindvall berättar om hur man laddar upp inför en 90 kilometer lång skidtävling är det inte prat om någon kolhydratfattig diet.

- Man ska inte träna för tufft de sista fyra dagarna före tävlingen utan man ska vila och se till att muskler och allt är i skick. Så ska man också äta mycket kolhydrater, säger Sjölund.

Även Lindvall har laddat upp med en hel del pastarätter och mycket vila.

- De säger att man ska vara pigg när man står på startlinjen. Man får inte vara övertränad då.

Bra väder är en förutsättning

Väderprognosen för Sälen och Mora är i skrivande stund uppehåll och minus två grader under lördagen men under natten till lördagen kan det komma snö.

Sjölund säger att det gärna skulle få vara minus tio grader och solsken, men Lindvall säger att vädret duger om prognosen håller.

- Det är bra så länge det inte kommer hårt snöfall under tävlingen. Solsken och några minusgrader är perfekt före, säger Lindvall.

Göran Holm som arrangerat resan till Mora står också för ett serviceteam som sköter vallning och annan service under loppet.

- Vi behöver inte fundera på annat än att skida, säger Sjölund.

Sjölund vågar inte säga något om vallningen före han sett banan, men han tror att det blir att åka utan fäste.

Varken Sjölund eller Lindvall har satt upp något mål över vilken tid de vill komma i mål på eller vilken placering de siktar på.

Artikeln korrigerad 4.3 kl 13.15 till rätt veckodag.