Hoppa till huvudinnehåll

Avtalet om eldupphör i Syrien nära att bryta samman

Syriska arméns trupper i närheten av Aleppo 29.2.2016
Syriska arméns trupper i närheten av Aleppo 29.2.2016 Syriska arméns trupper i närheten av Aleppo 29.2.2016 Bild: EPA/ SANA HANDOUT Syrien,armén (landstridskrafter)

Avtalet om eldupphör i Syrien fungerar inte och striderna fortsätter som förut. Det säger en talesman för en av de största rebellgrupperna, Jaish al-Islam, som ingår i oppositionens förhandlingsdelegation HNC.

Rebellgruppen tillbakavisar FN-sändebudet Staffan de Misturas uttalande om att avtalet om eldupphör har hållit i stort.

Enligt Mistura har avtalet respekterats på de flesta håll i provinserna Homs, Hama, Latakia och Damaskus.

- Våra sammandrabbningar med Assads gäng har inte upphört, om det så gäller Ghouta (i Damaskus), Homs eller Aleppo. Ur vår synvinkel har kriget inte upphört på marken, säger Jaish al-Islam i ett uttalande.

Armén rycker fram i Damaskus

Läget är särskilt svårt vid fronten utanför Damaskus där regeringsstyrkor har ryckt fram sedan eldupphöret inleddes för knappt en vecka sedan.

- Regimen har angripit området våldsamt i mer än fyra månader. Vi var överraskade att attackerna fortsatte och att Assads styrkor intog nya ställningar trots att det internationella samfundet utlyste eldupphör, klagar Jaish al-Islam.

Förhandlingsdelegationen HNC håller med om att avtalet om eldupphör är nära att bryta samman, eftersom det har rapporterats om ett hundratal brott mot avtalet.

Fredssamtal i fara?

Över 40 människor har dödats och nästan hundra har skadats under de senaste dagarna, enligt HNC.

Regeringen har för sin del anklagat rebeller för brott mot eldupphöret medan det Syriska människorättsobservatoriet säger att antalet dödsoffer har minskat dramatiskt sedan avtalet trädde i kraft i lördags.

Enligt avtalet ska fredsförhandlingarna fortsätta på onsdag i Genéve, men det är oklart om oppositionen är redo att förhandla direkt med den syriska regeringen.

Läs också