Hoppa till huvudinnehåll

Forskare om däckfusket: Strängare regler ger inte etiska företag

Henrika Franck, forskare i företagsetik vid Aalto universitetet
Henrika Franck forskar i företagsetik vid Aalto-universitetet. Henrika Franck, forskare i företagsetik vid Aalto universitetet Bild: Niklas Evers Aalto-universitetet,företagsetik,etik,henrika franck,handelshögskolor,Aalto-universitetets handelshögskola

Härvan kring Nokian Renkaats däckfusk fortsätter att svälla och nu ska Finansinspektionen utreda om ledningen handlade rätt då de sålde optioner innan fusket kom ut i offentligheten. Men fusket går inte bara att skylla på företagets optionssystem, ansvaret ligger i slutändan hos individen, enligt forskare Henrika Franck.

Helsingin Sanomat avslöjade på fredagen att flera högt uppsatta chefer vid Nokian Renkaat sålde bort optioner för 600 000 euro strax efter att de fick nys om den interna utredningen om däckfusket.

Det här var långt innan fusket blev känt i offentligheten och enligt lagen får anställda inom börsbolag inte utnyttja opublicerad information som kan påverka aktiekursen.

Då fusket avslöjades sjönk aktien med 44 procent.

Problemet större än bonusar

I Nokian Renkaats fall verkar det som om optionssytemet, som är tänkt att sporra ledningen till att göra vinst, istället sporrat dem till att göra snabba ekonomiska klipp.

– Fallet är nog så stort att det måste utredas. Vad utredningarna sedan leder till är det för tidigt att säga någonting om, säger Laila Hietalahti vid Finansinspektionen.

Men enligt Henrika Franck, forskare i företagsetik vid Aalto-universitetet, kan man inte bara skylla på systemet.

– Det är så lätt att säga att bonusar gör alla onda men det är ju inte sant.

Franck menar att det allra viktigaste för ett välfungerande, ansvarstagande och etiskt företag är att de som driver det inte glömmer bort vad deras uppgift är, vid sidan om att göra vinst.

– Jag tror att om flera företagsledare skulle förstå att det måste finnas någon större mening i arbetet än att lyfta lön, skulle de också börja utveckla ett gott och sporrande ledarskap.

Vi måste fundera hur vi människor handlar etiskt i företag, inte hur system gör oss etiska.― Henrika Franck

Att lagstifta och reglera bort oetiskt företagande tror Franck inte på. Hon drar paralleller till Enronskandalen i USA för cirka 14 år sedan.

– Då började man införa strängare regler för företag och banker för att minska på fusket, men det har inte fungerat.

Enligt Franck är tanken om att vi blir mer etiska av regler felaktig. Hon vill vända på perspektivet.

– Vi måste fundera hur vi människor handlar etiskt i företag, inte hur system gör oss etiska.

Skandaler kan bli väckarklocka

Franck poängterar ändå att man inte ska bli för cynisk i diskussionen om (o)etiska företag.

Stora företagsskandaler som de inom till exempel Volkswagen och Nokian Renkaat kan få flera positiva följder. Företagen tvingas ta itu med sina problem, konsumenterna blir mera uppmärksamma och kritiska.

Stor uppståndelse kan till och med få andra företag som balanserar på en etisk gräns att tänka till.

– Ibland sker de felstegen gradvis och folk dras bara in trots att det skulle vara mot deras etiska principer. Det kan ju hända att någon nu tänker efter, det kan vi ju hoppas på.

Hopp i nya generationer

Medan flera storföretag ännu lever i en föråldrad hierarkisk företagskultur menar Franck att hoppet finns bland de unga startup-företagarna.

– Det är en alldeles ny kultur där allting börjar med meningen: Varför gör vi det här? Jag tror mycket på den unga generationen och intensiteten som nu också finns i Finland.