Hoppa till huvudinnehåll

Friggesbyföräldrar sätter sitt hopp till skärgårdsstatusen

Friggesby skola i södra Kyrkslätt är än en gång nedläggningshotad.
Är Friggesby skolas saga all? Stadsstyrelsen vill lägga lapp på lucka redan från och med hösten. Friggesby skola i södra Kyrkslätt är än en gång nedläggningshotad. Bild: Yle/Mira Myllyniemi friggesby skola

I måndags fick föräldrarna till barn i Friggesby skola i Porkala en kalldusch: kommunstyrelsen vill lägga ner skolan redan från och med hösten 2016. Nu sätter föräldrarna sitt hopp till den nyförvärvade skärgårdsstatusen.

Friggesby skola i Porkala i Kyrkslätt har legat på fallrepet en längre tid. I måndags fick föräldrarna till skolans elever en chock när kommunstyrelsen beslutade att lägga ner skolan redan från och med nästa höst. Anmälningarna till skola och förskola har redan gjorts. Beslutet ska ännu behandlas i kommunfullmäktige.

- Det var ett hårt slag. Tidsmässigt blir det väldigt tajt. Vi som berörs har redan anmält våra barn till Friggesby skola och förskolan i Bergåsa bredvid, säger Mona-Lisa Ramsay.

Tidigare gick skolbussen rakt från Porkala till Winellska skolan. Då kändes det tryggt att en tvåa tog sig till skolan med buss.― Mona-Lisa Ramsay

Från tre till elva kilometer

Ramsay har en son i tvåan i Friggesby och en dotter som enligt planen ska börja i förskolan bredvid hösten 2017. Äldsta dottern har gick i Winellska skolan inne i Kyrkslätt redan när familjen flyttade till Porkala och har valt att gå kvar där.

- För vår son förlängs skolvägen från tre kilometer till elva kilometer. Tidsmässigt blir skolvägen flera timmar längre.

I dag åker sonen taxi till och från skolan och är hemma en kvart efter att skoldagen tagit slut. Om han gick i Winellska skolan skulle han åka buss.

- Tidigare gick skolbussen rakt från Porkala till Winellska skolan. Då kändes det tryggt att en tvåa tog sig till skolan med buss.

Efter att Kyrkslätt gick med i Helsingforsregionens trafik ändrades både rutter och tider. I dag ska barnen byta buss i Kyrkslätt centrum. Det är för mycket begärt av en liten etta som inte kan klockan eller kan läsa, enligt Mona-Lisa Ramsay.

Skolan är den närmaste servicen för oss som bor här nere i Porkala.― Mona-Lisa Ramsay

Skärgårdsstatusen räddare?

Porkala fick i slutet av förra året skärgårdsstatus. Det innebär att tjänster som finns nära skärgården ska finnas kvar. Nu hoppas Mona-Lisa Ramsay och de andra föräldrarna att skärgårdsstatusen ska rädda Friggesby skola.

- Skolan är den närmaste servicen för oss som bor här nere i Porkala.

Barnen från Friggesby skola börjar i Winellska skolan när de börjar i femman.

- Då är barnen mogna för en stor skola och för att se världen med större ögon. Men för yngre barn behövs en liten byskola som de får börja i, säger Mona-Lisa Ramsay.