Hoppa till huvudinnehåll

Hur gick det för barnstjärnan?

Liten och berömd
Inger Nilsson som Pippi Långstrump Liten och berömd Bild: Bo-Erik Gyberg inger nilsson som pippi långstrump,Inger Nilsson,Pippi Långstrump,Yle Fem,dokumentärprogram

De var barnskådespelare på film och teve. Älskade och igenkända av generationer barn och deras föräldrar. Men hur gick det sedan? En film om barnskådepelarnas liv när strålkastarljuset slocknat.

I dokumentären Liten och berömd berättar före detta barnskådespelare hur det var att stå framför kameran och göra en vuxens jobb. Om att bli igenkänd överallt och om att ständigt bli påmind om sitt förflutna på filmduken.

Öppenhjärtigt delar de med sig av sina minnen och tankar kring att som liten bli exponerad. Fördelarna - att som ung bli tagen på allvar, bli bekräftad och tjäna lite pengar. Men också
nackdelarna med kändisskapet och att tvingas leva med sin filmroll livet ut.

"Men kanske hade det varit bra att bara få bli lagom berömd", säger Inger Nilsson som en hel värld känner som Pippi Långstrump. "Jag kunde inte gå på gatorna utan att dom ropade efter mig", minns Harald Hamrell som hade huvudrollen i Pojken med guldbyxorna. "Jag har nog blivit lite mera sluten som person", säger Julia Hede Wilkens som spelade Fia i Den vita stenen.

Övriga medverkande är Peter Schildt (seplade Kjell i filmen Ådalen 31), Marie Kylling-Persson (Josefin i Hugo & Josefin), Lasse Sarri (ung pojke i bl.a. Sextetten Karlsson, Kastrullresan och Eva), Anders Nyström (bl.a. Tummeliten och pappan i Pojken med guldbyxorna), Rex Brådhe (Anders i Gäst hos verkligheten) samt Katinka Faragó (scripta, producent och också Ingmar Bergmans högra hand).

Orginaltitel: Liten och berömd (Sverige)
Yle Fem söndag 6.3.2016 kl. 20.00
30 dagar på Arenan

Produktion: Hennig & Illustra film, Samproduktion

Mer från programmet

Läs också