Hoppa till huvudinnehåll

Kommuner i Åbotrakten uppmanas att ta emot fler flyktingar

Sovande man på flyktingförläggningen i Pansio, Åbo
Många asylsökande får ett beslut i dessa dagar. Sovande man på flyktingförläggningen i Pansio, Åbo Bild: Yle/Monica Forssell asylsökande

Under våren kommer många asylsökande att få beslut om uppehållstillstånd. De som får stanna behöver någonstans att bo, och nu vänder sig Närings- trafik- och miljöcentralen till kommunerna i Egentliga Finland.

Cirka 1 000 flyktingar kommer att bosätta sig i Egentliga Finland, uppskattar NTM-centralen. Därför försöker man nu aktivera kommunerna så att de skulle ta emot fler flyktingar än nu. Det berättar Kalle Myllymäki, migrationschef vid NTM-centralen.

Förslaget är att Reso, S:t Karins, Lundo och Nådendal höjer sin kvot och tar emot 60 flyktingar var åren 2016-2018. Myndigheterna har också tagit kontakt med bland annat Letala och samtal ska också föras med Salo, Nystad och Somero.

NTM-centralen kommer i något skede att kontakta alla kommuner i landskapet och det här gäller också de åboländska kommunerna. Men eftersom Pargas och Kimitoön nyligen har tagit emot kvotflyktingar så är de åboländska kommunerna inte de som man nu kontaktar i första hand.

Migrationsverkets besked om att man inte kommer att öppna en flyktingförläggning i Pargas kom som en överraskning för Myllymäki, eftersom integrationsarbetet har kommit så väl igång i Nagu. Därför skulle det ha varit lätt att fortsätta med arbetet i Pargas, säger Myllymäki.

Invandringsdirektör Kalle Myllymäki
Kalle Myllymäki. Invandringsdirektör Kalle Myllymäki Bild: Yle/Jesper Alm kalle myllymäki

Eftersom de flesta flyktingar ändå väljer att bosätta sig i Åbo så gäller önskemålet om att kommunerna ska höja på sin flyktingkvot inte Åbo på samma sätt som kranskommunerna.

Enligt Myllymäki kommer asylprocesserna att sätta igång redan i mars. Därför är det bråttom med besluten och Myllymäki hoppas också att kommunerna fattar beslut om saken ännu under våren.

Tidningen Rannikkoseutu var först ute med nyheten.