Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa är tolerant - men inte alltid

ankaret framför rådhuset i lovisa
Ida Puurtinen. ankaret framför rådhuset i lovisa Bild: Yle/Stefan Härus ankare

I och med de flyktingar som kommit till Lovisa den senaste tiden har samhällsklimatet blivit hårdare. Rasistiska åsikter ventileras på sociala medier, men i Lovisa gymnasium har diskussionen varit mer sansad.

Ida Puurtinen studerar vid gymnasiet i Lovisa. Hon säger att gymnasieeleverna inte har pratat så mycket med vuxna om de flyktingar som anlänt till staden, men däremot har de unga själva diskuterat saken.

- Jag och mina kompisar har pratat helt öppet om det här och vi har inte några problem med det. Det är helt vanliga människor som har kommit hit, det är inget värre än det.

Det är ändå inte helt ovanligt att eleverna har olika åsikter, men det tycker inte Puurtinen är något problem.

- Man måste få ha sin egen åsikt. Alla tycker inte om allt, alla accepterar inte allt.

Från missförstånd till något bättre

Speciellt gymnasieelever har en chans att skaffa mera förståelse för andra kulturer genom de utbytesprogram som finns. Puurtinen nämner till exempel Erasmus-projektet, där elever från andra länder kommer till Lovisa, medan Lovisabor åker utomlands.

Ida Puurtinen.
Ida Puurtinen. Ida Puurtinen. Bild: Yle/Stefan Paavola ida puurtinen

Det blir också kulturutbyte i och med de flyktingar som kommer till Lovisa. Det kan dels leda till mera språkbad på stan, men samtidigt kan det få mer allvarliga följder.

- Det kan bli en del missförstånd i början, men det utvecklas säkert till något bättre, säger Puurtinen.

Lär känna en ny människa

Det finns tecken på att Lovisa inte alltid är en tolerant stad. Den kritiserade gruppen Soldiers of Odin, som har patrullerat på gatorna på olika håll i landet, har fått en stödgrupp i staden.

- Först när jag läste om det, så var jag säker på att det var ett skämt. Men jag insåg sedan att det var allvar och jag kan inte förstå varför något sådant skulle behövas här. Det har inte varit några problem, då tycker jag att man inte ska göra problem heller, säger Puurtinen.

Yle Östnyland har försökt nå understödsgruppen för Soldiers of Odin i Lovisa, men gruppen har inte svarat.

Puurtinen tycker att Lovisabor ska vara öppna och prata med asylsökande, istället för att genast ta en fientlig inställning.

- Det kan ju vara helt roligt att ha en pratstund med en människa man inte har träffat förut. Man kan lära känna en ny person.