Hoppa till huvudinnehåll

Mångkulturalismen ingen självklarhet

Bild: Yle / Oscar Gustafsson kirkonkylän koulu

Det har blivit svårare att kritisera mångkulturalismen som politisk ideologi. Det hävdar den brittiske neurologen och författaren Kenan Malik. Enligt Malik tiger flera kritiker av rädsla för att kopplas till extremhögern.

Kenan Malik hör till en av den moderna mångkulturalismens hårdaste kritiker.

Hans huvudargument är individualistiskt: Mångkulturalismen koncentrerar sig på att kräva särrättigheter för minoritetskulturer, men bryr sig inte om att individerna inom minoriteterna nödvändigtvis inte har ett och samma behov.

Vad har en ateistisk bangladeshare i Birmingham för glädje av att "Kommittén för bangladeshares islamska projekt" för hens talan?

Mångkulturalismen garanterar mångfalden mellan kulturer, men inom kulturerna erkänns ingen mångfald, hävdar Malik.

"Alla riktiga muslimer är förolämpade"

Ett av Maliks favoritexempel är en historia i efterdyningarna av de danska Muhammed-karikatyrerna.

Den dansk-muslimske politikern Nasser Khader (konservativ) berättar att den nu hädangångne chefredaktören för tidningen Politiken, Togen Seidenfaden, i ett samtal sade att karitkatyrerna sårade alla muslimer. Khader replikerade att han inte känner sej sårad, varpå Seigenfaden ska ha sagt "men du är inte en riktig muslim".

Enligt Malik visar historien hur mångkulturalisterna drar alla inom en minoritet över en kam.

Kenan Malik
Kenan Malik Kenan Malik Bild: EPA/ VIDAR RUUD Kenan Malik

Mångkulturalismen konservativ och nationalistisk?

Malik går så långt som att hitta gemensamma ideologiska rötter mellan dagens multikulturalism och dess svurna fiende, nationalisthögern.

Båda delar tanken om att kulturen har en idealisk form som man borde bevara och hindra från att besudlas. Nationalisterna tycker att deras egen kultur är hotad, mångkulturalisterna oroar sej för att minoritetskulturerna försvagas.

Enligt Malik bevisas detta med att man inte kan dela ut rättigheter till kulturer om inte kulturen är skarpt definierad och avgränsad.

Finland gott exempel för Västeuropa

Kenan Maliks bok "Multiculturalism and its Discontents" från 2013 har nu översatts till finska (med titeln "Multikulttuurisuus") med ett efterord av mångkulturforskaren Pasi Saukkonen.

Saukkonen förstår flera av Maliks argument men påminner läsaren om att Malik skriver innom ramen för den brittiska debattkulturen.

- Malik överdriver politikens roll i att skapa minoritetsgemenskaper, och underskattar invandrarnas egna önskemål och förväntningar.

Enligt Saukkonen är Finland ett föregångarland i fråga om mångkulturalism. Paragraf 17 i vår grundlag garanterar tvåspråkigheten och ger samer, romer och andra minoriteter "rätt att bevara och utveckla sitt språk och sin kultur".'

- Finlands modell är ett av de mest mångkulturalistiska i dagens Europa.

Pasi Saukkonen
Pasi Saukkonen Pasi Saukkonen forskare

"Vi fokuserar för mycket på islam"

Debatten om mångkulturalism kommer alltför ofta att handla om islam kontra västeuropeisk sekularism. Saukkonen säger att det är en snedvridning av verkligheten.

-Vi har alla världens kulturer i Europa, hundratals språk. Det är mycket större än man tror när man bara fokuserar på islam.

Mångkulturalism kan och får kritiseras

Men den polariserade debatten lär alltså tysta ner kritiker, om man får tro Kenan Malik.

-Varför känner sej Malik tvingad att säga att han inte hör till ytterhögern?

-Det finns alltid den faran att någon tar lösryckta kommentarer av honom. Jag tror han är rädd för att hamna i "fel sällskap", säger Pasi Saukkonen.

- Finns den risken i Finland också för den som kritiserar mångkulturalism?

- Troligen, kanske, ja. Men det finns olika sätt att kritisera mångkulturalismen och det borde man utnyttja. Det finns inget självklart med mångkulturalism.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes