Hoppa till huvudinnehåll

Mediepodden: Regiontidningen på fallrepet?

Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden
Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Micaela Röman och Alex Fager gör tillsammans den Finlandsvenska mediepodden Bild: Svenska Yle / grafik Johan Lindström poddsändning

Pressar ett sannfinländskt krav på allsidig journalistik Yle och hotar KSF Medias ekonomiska läge den regionala tidningen? Den finlandssvenska mediepodden får ägna sig åt självkritik den här veckan.

Svenska Yles granskande program Spotlight djupdök i det finlandssvenska medielandskapet och hittade ett minusresultat på över 7 miljoner euro för KSF medias del.

I en intervju för Svenska Yle beskriver vd Barbro Teir koncernens läge som “jättekritiskt”. Också ägarna uttalar sig med Konstsamfundets Vd Kaj-Gustaf Bergh i spetsen. Bergh anser fortfarande att det är Konstsamfundets uppgift att se till att det finns en sjudagarstidning på svenska i Finland.

Den finlandssvenska mediepodden tar fasta på Berghs uttalande om vikten av EN sjudagarstidning på svenska i Finland. Chefredaktören för tidningen Östnyland, Micaela Röman, är inte på det klara med hur man skall fixa den ekonomiska biffen, men medger att det vore konstigt om inte regiontidningen existens diskuteras bolagets ledningsgrupp, styrelse och ägare emellan.

- Men är det faktiskt de lokala tidningarna som kostar, frågar sig Röman. Det lokala är ändå det som intresserar läsarna, fortsätter hon och konstaterar att det klart att någonting måste hända.

Den finlandssvenska mediepodden analyserar också chefredaktörernas inlägg mot lögnmedia och vikten av att modern journalistik klarar av att öppna upp också sättet man arbetar på.

Den stora kvällen kring otrygghet, A2 ilta, väckte stor uppståndelse redan innan programmet sändes, bland annat i finlandssvensk media. Jan Erik Andelin gick åt själva premissen för programmet i en ledare för tidningen Östnyland och hävdade bland annat att Yle är pressat av Sannfinländarblockets vilkor om allsidig journalistik. Mediepodden tar sig an Andelins påståenden och analyserar även hur själva otrygghetskvällen utföll.

Den Finlandssvenska mediepodden är ett samarbete mellan Svenska Yle och KSF-media.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje