Hoppa till huvudinnehåll

Nordkoreas kärnvapen i högsta beredskap efter nya sanktioner

Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang den 19 februari.
Nordkoreas ledare Kim Jong Un i Pyongyang den 19 februari. Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Pyongyang den 19 februari. Bild: EPA / RODONG SINMUN Kim Jong-un,Nordkorea,Pyongyang

Nordkoreas kärnvapen har satts i högsta beredskap för att försvara landet mot yttre hot efter nya tuffa FN-sanktioner.

Landets ledare Kim Jong Un gav under en militärövning order om att Nordkoreas kärnstridsspetsar ska vara beredda att avfyras när som helst, uppger den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Kim varnade också för att läget på den delade koreanska halvön har blivit så farligt att Nordkorea måste överväga föregripande attacker mot fiender innan fienderna hinner angripa Nordkorea.

- Efter FN:s gangsterliknande resolution väntar nordkoreanerna nu på order för att förinta fienden med växande ursinne, konstaterade Kim Jong Un enligt nyhetsbyrån KCNA.

Kim lär ha uttalat sig då man testade en ny avfyrningsramp för missiler några timmar efter att FN:s säkerhetsråd antog de tuffaste ekonomiska sanktionerna på 20 år.

Nordkorea saknar tekniskt kunnande för stridsspetsar

Omvärlden tar inte Nordkoreas hot om att avfyra kärnstridsspetsar på fullt allvar eftersom landet inte anses ha kapacitet att avfyra kärnstridsspetsar med missiler.

- Vi har inte sett att Nordkorea skulle ha uppvisat möjligheter att miniatyrisera kärnvapen och att sätta dem på interkontinentala ballistiska missiler, säger en anonym militärtalesman vid USA:s försvarsministerium Pentagon.

- Men våra styrkor är beredda att eliminera angrepp om så krävs, tillägger talesmannen.

Nya missiltest oroar grannländer

Nordkorea avfyrade flera kortdistansmissiler i Japanska havet öster om den koreanska halvön i torsdags.

Sydkorea betraktar det som ett indirekt hot och har därför påskyndat officiella förhandlingar med USA om att bygga upp ett modernt missilförsvarssystem.

Även Japan är i färd med att bygga upp ett mer effektivt missilförsvar med hjälp av USA.

Inga tecken på att sanktioner biter

EU meddelade på torsdagen att man överväger egna, skärpta sanktioner mot Nordkorea efter FN:s beslut om nya sanktioner.

Ryssland som tillsammans med Kina är ett av de få länder som ännu samarbetar med Nordkorea, uppmanar sin granne att återuppta kärnvapenförhandlingarna med FN.

- Vi hoppas att den nordkoreanska sidan tar beslutet om sanktioner på rätt sätt och återvänder till förhandlingsbordet för att hitta en lösning på kärnvapenproblemet, säger det ryska utrikesministeriet.

Inga tecken på att sanktioner biter

FN beslöt om nya sanktioner efter utdragna förhandlingar mellan Kina och USA.

Än så länge har det inte synts några tecken på att den ekonomiska aktiviteten vid gränsen mellan Kina och Nordkorea skulle ha minskat till följd av sanktioner.

FN:s resolutionstext ger också Kina många möjligheter att undvika sanktionerna mot sin utfattiga och isolerade granne.