Hoppa till huvudinnehåll

Spanien ett steg närmare nyval

Spaniens socialistledare Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez Spaniens socialistledare Pedro Sánchez. Bild: EFE/Javier Lizon EPA/Javier Lizon Pedro Sánchez Pérez-Castejón,Spanien,parlamentsval,män,kostym,politik

Det spanska parlamentet har för andra gången den här veckan avfärdat socialistledaren Pedro Sánchez försök att bilda regering. Nu går bollen vidare till landets kung Felipe.

Omröstningen på fredag kväll slutade med 219 röster mot och 131 för.

Det har aldrig tidigare hänt i Spaniens moderna historia att en regeringsbildare fått kalla handen och blivit nedröstad två gånger.

Om man inte lyckas bilda en regering är det Spaniens kung Felipe som kliver in och utser vem som får till uppgift att göra ett nytt försök.

Men tiden håller sakta men säkert på att rinna ut. Om landet inte får en regering före den 2 maj kommer parlamentet att upplösas. Nyval hålls då troligen den 26 juni.

I slutet av januari avsade sig landets sittande premiärminister Mariano Rajoy uppgiften som regeringsbildare. Rajoys högerparti Partido Popular fick flest röster i valet i december förra året.

Turen gick därefter vidare till Pedro Sánchez. Problemet är att inget av de största partierna är tillräckligt stora för att bilda regering på egen hand.