Hoppa till huvudinnehåll

Två dömda efter Alan Kurdis död

Turkisk soldat bär en barnkropp - en treårig kurdisk pojke från Syrien - som flutit i land på stranden Bodrum i Turkiet
Bilderna på den drunknade flyktingpojken blir ikoniska symboler för flyktingtragedierna på Medelhavet. Turkisk soldat bär en barnkropp - en treårig kurdisk pojke från Syrien - som flutit i land på stranden Bodrum i Turkiet Bild: EPA/ANDY RAIN flyktingkatastrof

Två syriska människosmugglare har dömts till fängelse i Turkiet i samband med den syriska pojken Alan Kurdis död i fjol höstas.

Bilderna på den drunkande pojken på en strand nära den turkiska staden Bodrum uppmärksammades stort världen över och blev en symbol för flyktingtragedin i Medelhavet.

De två männen dömdes till drygt fyra års fängelse för människosmuggling, men frikändes från åtal om dödsvållande.

Om de hade fällts för dödsvållande genom medveten vårdslöshet hade de fått upp till 35 års fängelse. Människosmugglare skickar ofta iväg flyktingarna i överfulla gummibåtar med minimala utombordsmotorer.

Förutom den treårige pojken drunkande hans femåriga bror och deras mamma tillsammans med två andra flyktingar då deras båt kapsejsade strax efter att ha lagt ut nära Bodrum.

Båten skulle ta familjen till den grekiska ön Kos. Därifrån hade de tänkt ta sig vidare till Kanada där de hade släktingar.

Pappan överlevde haveriet och befinner sig nu i Irak.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes