Hoppa till huvudinnehåll

Tyst i Hangö hamn på veckoslutet

västra hamnen i hangö
västra hamnen i hangö Bild: Yle/ Robin Holmberg västra hamnen i hangö

Flera fartyg kan inte anlöpa Hangö hamn under veckoslutet eftersom stuvarna vid Hangö Stevedoring fått nog och nu inte jobbar övertid. Det som var droppen som fick bägaren att rinna över för stuvarna var då arbetsgivaren efter långa förhandlingar ensidigt slog fast nya arbetsvillkor.

Stuvarna vid Hangö Stevedoring kommer inte att göra övertidsarbete på veckoslutet.

Det betyder att flera fartyg inte kan anlöpa hamnen eftersom det inte finns några stuvare på jobb som lastar och lossar.

Ett fartyg tas emot på lördag, men resten är tvungna att välja andra hamnar.

- Det äventyrar servicen för den regelbundna linjetrafiken och förorsakar problem för Hangö Stevedorings kunder, skriver vd Esa Torstensson i ett officiellt meddelande.

Längre tid av konflikt ligger bakom

Det har varit kutym att stuvarna jobbat sex och till och med sjudagars veckor. Men nu har stuvarna fått nog.

- Kunderna har ansett oss vara flexibla, men det anser inte arbetsgivaren, säger Dennis Finnberg som är huvudförtroendeman på Hangö Stevedoring.

Dennis Finnberg, hangö hamn, närbild, stuvare
Dennis Finnberg är huvudförtorendeman på Hangö Stevedoring. Dennis Finnberg, hangö hamn, närbild, stuvare Bild: Yle/Carina Bruun dennis finnberg

I bakgrunden ligger en konflikt om arbetsvillkor om exempelvis arbetstider och semestrar.

- Personalpolitiken är usel, säger Finnberg.

Redan för fem månader sedan inleddes samarbetsförhandlingar. Arbetsmängden har ökat eftersom trafiken till hamnen har ökat markant och därför vill arbetsgivaren effektivera verksamheten.

- Men aldrig har förhandlingarna varit så svåra som nu då det är goda tider, säger Finnberg.

Proteststrejk i november

I november bröt förhandlingarna ihop och ledde till en kort proteststrejk i november. Sedan dess har också transportfacket AKT och Hamnoperatörerna r.f. deltagit i förhandlingarna.

Arbetsgivaren ansåg att strejken vara olaglig och ärendet ska inom kort avgöras i Arbetsdomstolen.

- Stuvarna i Hangö har en arbetstidsmodell som går mot arbetsvillkoren, skriver vd Esa Torstensson.

Då samarbetsförhandlingarna inte lett till någon överenskommelse såg sig arbetsgivaren nyligen tvungen att slå fast de nya villkoren som gäller från och med måndagen den 14 mars.

På Hangö Stevedroing har ett fyrtiotal nya personer fått jobb under det senaste året, men ingen har fastanställts. Fler nya är på kommande.

Men att få så många nya på kort tid är krävande vad gäller arbetssäkerhet, konstaterar Dennis Finnberg.

- Risken för personskador är stor. Arbetsgivaren kunde också gärna fastanställa personal och utbilda dem. Enligt lag måste ett utbildningsprogram finnas så alla kan se det, men vi har inte något sådant heller, säger han.