Hoppa till huvudinnehåll

Ekonom: Åtstramningar katastrofala för Finland

Frances Coppola
Frances Coppola, forskare i ekonomi Frances Coppola Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press coppola,forskare,ekonomi

Den ekonomiska kommentatorn och tidigare bankiren Frances Coppola säger i ett blogginlägg att regeringen Sipiläs åtstramningspolitik är katastrofal för Finland.

Coppola konstaterar att Finlands bruttonationalprodukt minskade rejält i och med Nokias kollaps efter finanskrisen 2007-2008. Finland övergick samtidigt från att ha ett budgetöverskott på 6 procent av bnp till ett budgetunderskott på 4 procent av bnp.

Nu försöker regeringen Sipilä minska budgetunderskottet som enligt Maastrichtfördraget ska vara under 3 procent av bnp, skriver Coppola.

Åtstramningspolitiken kommer enligt Coppola att leda till att Finlands ekonomi krymper, vilket i sin tur ökar budgetunderskottet i förhållande till bnp.

Efter fyra år av nästan konstant recession skulle Finland behöva stimulans, inte åtstramning, anser Coppola. Det enda som håller Finland på fötter är enligt henne Europeiska centralbankens stimulans i form av negativa räntor och kvantitativa lättnader.

Coppola jämför också Finlands, Danmarks, Sveriges och Norges ekonomiska utveckling sedan finanskrisen och drar slutsatsen att det katastrofala läget för Finlands ekonomi åtminstone delvis beror på landets euromedlemskap.
Förutom att skriva i sin egen blogg är Coppola finansiell kommentator för BBC och skriver för Financial Times och tidskriften Forbes.