Hoppa till huvudinnehåll

Fåglarna vill inte ha neon och balkong

Fåglar bryr sig inte om piff och bjäfs.
Fåglar bryr sig inte om piff och bjäfs. Bild: Yle/Terhi Pirilä-Porvali fågelholk,fåglar,naturen

Det lönar sig inte att pryda gården med pyntade, färgglada fågelholkar. Fågelholken ska tilltala fåglar, inte människor.

Det spelar ingen roll hur trevligt det ser ut med söta och piffiga fågelholkar. De tilltalar inte fåglarna. Fågelkännare varnar också för fågelholkar i plast. De kan vara en dödsfälla för fågelungarna.

Kampanjen en miljon fågelholkar är i gång och härom dagen spikade också presidenten en fågelholk.

Ari Lähteenpää är en erfaren fågelkännare och han råder oss att glömma allt piff när det kommer till fågelholkar. Den bästa fågelholken är gjort i ohyvlat virke och har tak av vattenfast faner.

- Man ska inte behandla holken med något skyddsmedel och absolut inte måla den, säger Lähteenpää.

I trädgårdsbutiker och näthandeln finns det en uppsjö av färgglada och utsmyckade holkar som marknadsförs som prydnader för våra gårdar och lämpliga för "city-fåglar". Fågelholkarna har färgglada dörröppningar, spröjsade fönster, balkonger och burspråk.

Men Ari Lähteenpää vet att de inte tilltalar vare sig "city-fåglar" eller några andra fåglar. Han hoppas att människor istället ska se på holkarna ur fåglarnas synvinkel.

Fågelholk i Vasa.
Om fågeln själv får välja blir det ingen neon. Fågelholk i Vasa. Bild: YLE/Lisa Salwathura fågelholk

Plast är för halt

Fågelholken får gärna se lite grovt tillyxad ut och passa in i naturen.

- Ju bättre holken smälter in i miljön både vad det gäller färg och form, desto mera sannolikt är det att fåglarna flyttar in i den, säger Lähteenpää.

Den allra hårdaste domen får de neonfärgade fågelholkarna och plast är inte helelr något lämpligt material. Det är halt och andas inte. På nätet finns tips på hur man exempelvis bygger en holk av ett avloppsrör i plast. Men de här plastholkarna kan i värsta fall vara ödesdigra för fågelungarna.

- Om man gör en holk för knipor av ett plaströr så är risken att fågelungarna inte kommer sig ut ur holken, säger Lähteenpää.

Ohyvlat virke är det det bästa materialet just därför att ytan är grov och därför kan fågelungarna lätt klättra upp längs väggarna på fågelholken.

Text: Elina Kaakinen/Yle Pohjanmaa

Läs också:
Strömsö bygger holkar på talko

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten