Hoppa till huvudinnehåll

Grekisk guvernör kräver undantagstillstånd

Stängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, nära den grekiska byn Idomeni.
Stängsel vid gränsen mellan Grekland och Makedonien, nära den grekiska byn Idomeni. Bild: EPA/NIKOLAS GIAKOUMIDIS staket,taggtråd,Grekland,Nordmakedonien,gränsövervakning,gränser,frihet,flyktingar,flyktingpolitik,asylsökande (process),migration

En regional guvernör i norra Grekland har krävt att regeringen i Aten utlyser undantagstillstånd på grund flyktingsituationen som blir allt mer ohållbar.

Guvernör Apóstolos Tzitzikóstas, som är högste styresman för den grekiska regionen Mellersta Makedonien, sade i dag att utvecklingen inte kan fortsätta, och att undantagstillstånd borde utlysas i området.

Människorna vid gränsen bor i enkla tunna tält och kan inte ta sig vidare från området kring gränsövergången Idomeni.

Regionen gränsar till republiken Makedonien, som har stängt sin gräns nästan helt för migranter och flyktingar. Också andra länder i Eusropa har skärpt sina gränskontroller vilket betyder att allt fler flyktingar tvingas stanna i Grekland.

Guvernör Apóstolos Tzitzikóstas uppmanade också Makedonien att omedelbart öppna sina gränser.

- EU bör vidta åtgärder mot de länder som stänger sina gränser. Det som dessa länder gör är oacceptabelt.

Minst 2 000 nya migranter registreras dagligen i Grekland . De flesta av dem har anlänt till de grekiska öarna i båt från Turkiet - en ytterst farlig resa.

Över 125 000 människor har anlänt till den grekiska kusten bara i år. Det är ungefär tolv gånger fler än den mängd som kom till Grekland under de tre första månaderna år 2015.

Det handlar främst om människor som flyr konfikterna i Syrien, Irak och Afghanistan.

Bulgarien skickar soldater till gränsområdet

Bulgarien beslöt i dag att skicka 400 soldater och annan säkerhetspersonal för att bevaka gränsen mot Grekland.

Enligt den bulgariske premiärministern Bojko Borissov misstänker man att migrantströmmen över Balkan tilltar när vädret blir varmare.