Hoppa till huvudinnehåll

Maria Sundblom Lindberg: Sjuttons snygg!

Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut och programledare för Cirkus familj
Maria Sundblom-Lindberg, familjeterapeut och programledare för Cirkus familj Bild: Yle cirkus familj

”Det är dags att börja gilla dig själv nu. Du blir ju kanske inte snyggare.” Det är första dagen på den varma semesterorten. Jag står framför spegeln och kränger på mig bikinin.

Det är 15 år sedan jag hade tvådelat men jag kan kan inte komma hem från vår svindyra resa med 70% av kroppen kritvit. Vitt daller är dessutom värre än brunt.

Jag är lite ängslig, drar i banden och försöker hitta nivån på bikinibrallan, under eller ovanför korven, när hon dyker upp och säger det där om att börja gilla sig själv. Jag kunde bli provocerad. Hon är 17 år och snyggast i universum. Ett mirakel av perfekta mått men det hon säger har inget med henne att göra. Det har med mig att göra.

Att jag fött 5 barn på 10 år och alltid varit i någonslags återhämtningsprocess tillbaka mot 90-60-90.

SEN när jag igen ser ut som en oanvänd 30-åring är världsordningen och jag återställd och DÅ ska jag ha bikini.

Sådär kan man ju hålla på och aldrig känna sig nöjd och färdig för stranden och ett liv går medan man sitter i skuggan i burka. Men det finns också ett annat sätt att tolka hennes kommentar och det är att jag är så snygg som jag bara kan vara just nu och det är ju rätt svindlande.

När jag slår in det ännu rätt bleka paketet i en slarvköpt strandsarong och går mot poolen inser jag att min kropp nu bara är min. Länge var den andras.

Killar främst men också en och annan tjej skar i självbilden med fulorden tills varje kroppsdel var ärrad. Just på grund av ärren och skammen tappade jag respekten för kroppen och lånade senare gärna ut den mot bekräftelse och trygghet.

Som 20+ lät jag mina pojkvänner definiera min figur och vad jag hade på mig.
Det innebar att jag aldrig hade jeans med en och alltid med en annan. Sen kom barnen och den lätt underviktiga pojkflickan fullständigt exploderade i kurvor, former och kilon och självbilden måste ritas om.

Nu höll jag i pennan och jag ritade utropstecken runt den allt bredare stjärten och kring de mjölkstinna brösten och en smiley rakt på den uttänjda magen. Jag var såå fascinerad över att allt funkade!

De små ägde nu mig. Min kropp var deras femstjärniga all inclusive-resort och de behövde bara knäppa med fingrarna så erbjöd jag perfekt tempererad ekologisk modersmjölk eller en allt mjukare biceps att sova på.

En efter en släppte de så småningom taget om den tillgängliga varma mammakroppen och kvar blev jag med mig. Jag var 41 år när jag fick tvillingar, mitt fjärde och femte barn.

Kroppen hade tagit stryk både utanpå och inuti men ändå var det en välsignelse att vara 40+ när man stod i provrummet första gången.
Jag behövde inte sitta på huk och andas i en påse när jag inte kom in i ”min” storlek 12 månader efter förlossningen.

Jag kikade inte efter bristningar och åderbråck, irriterades inte över den slappa huden runt bh-bandet och smygkikade inte ens efter gropar i låren i de grymma speglarna. Jag bad inte heller någon desperat bön om att snabbt få bli snygg och smal igen utan istället bad jag om en större storlek och frågade mig själv hur jag ska hållas stark och frisk. Det låter kanske lite väl käckt men det är en stor skillnad på att få barn som 30+ eller som 40 +.

För när man är det senare ser livet ofta väldigt annorlunda ut än för 10 år sedan.

Hälsa blir nämligen det viktigaste när cancern har gjort sina första besök i vänkretsen.
Glad är den största gåvan efter att man fått sin första käftsmäll av arbetslivet och sprungit rakt in i betongväggen.

Lugn är en lyx efter att man under många år gråtit och sörjt sig igenom skilsmässa och förlust av det finaste man har varit med om. Nöjd är nåden när man har slutat att högprestera och återfått balansen, synen och hjärtrytmen igen och kropp är nu som äldre så mycket mer än bristningar och besvikelser.

Kropp är framförallt lust. Lust till livet. Få av mina jämnåriga bryr sig nu om sixpacks men har du lust är du lycklig. Har du någon att förlusta dig med är du ännu lyckligare. Självcentreringens förbannelse har lättat och det ger en energi att fundera på annat. Annat ger kraft och plötsligt är du starkare än någonsin och mycket är möjligt. Som att vara en välanvänd 47-åring och otroligt mycket nöjdare med sin kropp nu än vad jag var som 17 och sjukt snygg!

Lyssna på Maria Sundblom Lindbergs och Sandras Helsings nya podcast. Här är första avsnittet:

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP