Hoppa till huvudinnehåll

Sju frågor och svar om solpaneler

Solpaneler på hustak.
Ekenäs Energi har nyligen börjat sälja solpaneler. Solpaneler på hustak. Bild: Yle/Ida-Maria Björkqvist hus med solpanel

Solpaneler och solenergi har väckt många frågor i kommentarsfältet på Yle Västnylands webbplats. Vi reder ut frågor kring solenergi tillsammans med Ekenäs Energis vd Frank Hoverfelt.

1. Hur mycket betalar Ekenäs Energi för överloppsenergin som går ut i stamnätet?

Vi binder priset till det elpriset som kunden betalar till oss när kunden köper el av oss. Det är drygt 0,2 cent per kilowattimme lägre än det pris kunden betalar. Det är ett bättre pris än de flesta andra erbjuder. De flesta erbjuder direkt marknadspris eller spotpris som är betydlig lägre. Spotpriset ändrar varje timme beroende på hur läget är på börsen.

2. Det vore intressant att höra hur man tänker sig att hantera överskottet som kortvarigt kan bli ganska stort om många skaffar större solpaneler. Betalar man också överföringsavgift då energin går "fel väg"?

Tillsvidare behöver man inte betala överföringsavgift för den el som man matar ut i nätet. Ekenäs Energi har inte heller planer på att fakturera för den. Man ska förstås ändå vara medveten om att elbolag har rätt att fakturera överloppsel som överförs tillbaka till nätet.

3. Rekommenderar man att var och en skaffar egna batterier i källaren? Ifall man till exempel vill bli 50 procent självförsörjande på el krävs ju ett ganska stort batteri.

Tillsvidare rekommenderar vi i regel inte att skaffa batterier. Är man fast i elnätet så lönar det sig inte att ha batterier själv eftersom de kostar en hel del. Men om man inte har tillgång till elnät så kan man ju ha batterier till hjälp.

Man ska ju inte heller sikta på att bli 50 procent självförsörjande. Det lönar sig inte. Hellre ska man sikta på att själv producera den mängd el som du behöver på sommaren och så dimensionerar du solpanelerna enligt det. Det är vår rekommendation.

4. Läste att panelerna som Ekenäs Energi säljer kostar cirka 10 000 euro. Ett motsvarande paket kostar cirka 6000 eur beställt från Mellaneuropa. Varför är det så stor skillnad på priserna?

De billiga tyska produkterna har en elektronik som inte är godkända för det finska elnätet. Man får inte koppla in dem i finska elnätet. De är helt enkelt inte säkra att använda. Vi jämför ju våra priser med övriga finska priser. Den prisjämförelse som vi har gjort visar att våra paket är konkurrenskraftiga i pris.

5. Priset på solpaneler har konstant gått neråt. Är det någon idé att installera solpaneler nu när man kanske har chans att få ett paket billigare om något år?

Det är väl lite som med datorer och telefoner: Om man väntar på att utvecklingen är färdig köper man aldrig någonting nytt.

6. Vad är återbetalningstiden på solpanel?

Det varierar väldigt mycket. Om du använder mycket el på sommaren så kan du komma ner till korta återbetalningstider. I regel rör det sig mellan 10 och 20 år, beroende på kundens egen förbrukning.

7. Till hurdana hus passar solpaneler?

Storleken på huset i sig har ingen betydelse. Det är den egna elförbrukningen som spelar roll. Visst går det bra med solpaneler om man har låg elförbrukning också men man får då räkna med att lönsamheten är lite sämre.

Det finns takmaterial som passar bättre för solpaneler än andra. Det är lättast att installera solpaneler på falsat plåttak. Vanliga tegeltak och plåtprofiltak går också bra. I regel går det att installera solpaneler på de allra flesta tak.