Hoppa till huvudinnehåll

Tillväxten i Kina mattas av

Öppningen av folkkongressen i Kinas huvudstad Peking den 3 mars 2016.
Öppningen av folkkongressen i Kinas huvudstad Peking den 3 mars 2016. Bild: EPA / WU HONG Kina,Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens,Peking

Kina skriver ner prognosen för den ekonomiska tillväxten i landet. Den kinesiska ekonomin kommer att växa med mellan 6,5 och 7,0 procent i år.

Det slog Kinas premiärminister Li Keqiang fast när han öppnade folkkongressen på lördagen.

Tillväxten utmanas både av överkapacitet och sämre utländsk efterfrågan, konstaterade Li. Lis tal till folkkongressen varade i två timmar och avbröts endast att artiga applåder.

Kina är världens näst största ekonomi, och den övriga världen ser med oro på den avmattande tillväxten. I fjol mattades ekonomin av, och låg strax under 7 procent. Så långsam har tillväxten inte varit i Kina på 25 år.

Li konstaterade att regimen kommer att vidta åtgärder för att få ner överkapaciteten inom bland annat stål- och kolproduktionen. Bland annat ska tusentals arbetare sägas upp inom de här sektorerna.

Analytiker menar att den nedskruvade prognosen är helt i linje med förväntningarna. Att tillväxten mattas av stod helt klart efter den dramatiska nedgången på de kinesiska börserna i fjol.

Li lovade också att Kina måste få bukt med miljöproblemen

- Vi måste skapa ett land där himlen är blå, gräset grönt och vattnet klart, sade Li.

Stålproduktionen avtar

Stålproduktionen avtog i fjol för första gången på 30 år. Stål är en av Kinas viktigaste exportprodukter.

Senast folkrepubliken Kina visade sjunkande tillväxtsiffror var år 1990, då omvärlden för en stund vände Kina ryggen på grund av händelserna på Himmelska fridens torg året innan då Kina hårt slog ner demokratirörelsen i landet.

Kinas ekonomiska tillväxt har avtagit i takt med att man i landet i högre grad satsar på servicesektorn och privatkonsumtion framom export och investeringar.

Servicesektorn stod för 50,5 procent av BNP år 2015.

Läs också:Dröm ska nu uppfyllas i Kina