Hoppa till huvudinnehåll

Vasa + Grankulla = Monday Glory

Sarah Thors och Emilia Eskola driver podden Monday Glory.
Varje måndag pratar Sarah och Emilia om saker som är viktiga för dem. Sarah Thors och Emilia Eskola driver podden Monday Glory. Bild: Privat. monday glory

Sarah Thors från Vasa och Emilia Eskola från Grankulla träffades i samband med studierna i företagsekonomi i Åbo. Nu är de bästisar och driver podcasten Monday Glory där de diskuterar kärlek, karlar, känslor, sex och sin vardag.

Monday Glory har snabbt blivit en av de mest populära poddarna i Svenskfinland. Varje måndag dyker ett nytt avsnitt upp med bästisarna Sarah och Emilia. Men vänskapen var inte inledningsvis en självklarhet.

- Sarah tyckte att jag var en bitch från början, skrattar Emilia.

- Jag vet inte varför. Det var kanske hennes utstrålning och sedan att hon är från Grani, kompar Sarah.

Efter att de umgåtts i samma tjejkrets en tid ändrade Sarah åsikt. Under hösten som gulisar och i samband med att Sarah blev singel hittade tjejerna varandra eftersom Emilia var den enda singeln i gänget. Då man lyssnar på deras podcast kunde man tycka att de känt varandra mycket längre än ett par år. Radarparet har sina aningar kring vad det kan bero på.

- Vi är likasinnade, öppna och inte rädda att uttrycka oss och göra vad vi vill, säger Emilia.

- Vi umgås hela tiden. Det bidrar säkert också till känslan att vi känt varandra längre än vad vi egentligen gjort, konstaterar Sarah.

Fifi-time VS. Kevin-time

Sarahs pojkvän Kevin får ständigt kämpa om sin flickväns uppmärksamhet. Emilia kräver sin beskärda del av bästisens tid.

- De har en fight över mig. Om Emilia gör någonting med mig får Kevin definitivt veta om det och vice versa, skrattar Sarah.

- Varje gång Kevin far bort är det alltid jag som vinner. Då är det alltid "Fifi-time" som gäller. Det får man tolka hur man vill men det innebär Sarah och Emilia-tid, säger Emilia.

- Det är ganska jämnt mellan Fifi-time och Kevin-time just nu. Båda får sin beskärda del av mig, säger Sarah.

Emilias idé att starta en podcast - ingen morkkis för innehållet

Emilia var den drivande kraften i att tjejerna skulle starta en podcast. Hon inspirerades av svenska poddar. Hon ville hitta någon att göra den med och då hittade hon Sarah. De bjuder verkligen på sig själva och delar ibland med sig av ganska intima detaljer från sina liv.

- Då vi bandar in känns det inte som att vi är för utlämnande. Ibland kanske vi säger mer än vad vi tänkte säga. Men vi är bekväma med det vi pratar om, säger Sarah.

- Vi har aldrig morkkis för det vi snackat om. Det är alltid roligt att höra att folk tycker att vi är så intima och pratar om så privata saker för det känns inte som att vi gör det, säger Emilia.

"Allt som vi säger kan mamma lyssna på"

Emilia och Sarah är övertygade att deras podcast är tillräckligt rumsren för deras respektive mammor.

- Mamma tycker om den. Mamma lyssnar, pappa lyssnar. Min pappa har marknadsfört den till min famo. Men jag försöker att inte tänka på vem som lyssnar för att allt som vi talar om är helt naturliga saker. Men det kanske inte är vant för familjen att höra mig prata om dom sakerna, funderar Emilia.

Får anonym kritik på Jodel

Sarah och Emilia har varit tvungna att stå ut med en hel del kritik. Anonym sådan via appen Jodel.

- Vi får det mesta höra att vi är "jätte teinin" och fjortisar eftersom det tydligen är jätteomoget av oss att prata om killar och dejtning för att det passar inte vår ålder, säger Emilia.

- De flesta tycker att man ska vara mycket äldre då man pratar om killar, sex och dejtning. Vi är 23 år och jag vet inte i vilken ålder man då ska vara i för att det ska vara okej att diskutera om dom här grejerna, undrar Sarah.

"Vi vill bli lika stora som Ted och Kaj"

Svenskfinlands, och också Finlands för den delen, okrönta poddkungar just nu är Pleppoduon Ted och Kaj. Emilias och Sarahs inofficiella mål är att nå ut till lika många lyssnare. Tjejerna har konstant koll på hur många som lyssnar på dem och varifrån de som lyssnar kommer.

- Det verkliga målet är att bli störst i världen, skrattar Emilia och Sarah.

Nyligen publicerat - X3M